voor alle professionals in de bouw

Zoek

Elf projecten in de race voor BNA Beste Gebouw van het Jaar 2024

De genomineerden voor dé architectuurprijs van Nederland zijn bekend. De vakjury onder voorzitterschap van journalist Marcia Luyten bezocht negentien projecten uit bijna honderd inzendingen. Na een jureringsronde bleven er elf genomineerde gebouwen over. Wat opvalt is dat er veel transformatieprojecten tussen zitten die aansluiten op het bestaande. Alle genomineerde gebouwen maken kans op de vakjuryprijs en op de publieksprijs. Stemmen op de genomineerden voor de publieksprijs kan tot 7 mei. 

Uit de inzendingen voor 2024 blijkt hoezeer architectuur is verweven met de grote opdrachten van onze tijd: verduurzaming, circulariteit – het opnieuw gebruiken van gebouwen en materialen, en het bevorderen van sociale cohesie. Architectuur wordt zo steeds meer ook de kunst van transformatie”, aldus juryvoorzitter Marcia Luyten.   

Genomineerden 
Van de elf gebouwen zijn in de categorie Stimulerende Omgevingen Stadhuis Den Helder, Nimeto in Utrecht en Alliander Westpoort in Amsterdam genomineerd. In de categorie Particuliere Woonbeleving zijn twee projecten geselecteerd: Het Kruishuis in Dinxperlo en De Kwekerij in Utrecht. In de categorie Leefbaarheid en Sociale Cohesie zijn drie nominaties. Dat zijn Faculteit ITC in Enschede, De IJboulevard in Amsterdam en Rivierduinen in Silvolde. In de vierde en laatste categorie, die van Identiteit & Icoonwaarde, zijn Museum Paleis het Loo in Apeldoorn, Veldstation Groot Saeftinghe in Nieuw Namen en het Van Gogh Village Museum in Nuenen de kanshebbers.  

Prijsuitreiking BNA Beste Gebouw van het Jaar 
Op 23 mei a.s. maakt de jury bekend welk gebouw Jonas opvolgt als BNA Beste Gebouw van het Jaar. Oftewel: het gebouw met de meeste meerwaarde voor opdrachtgever en maatschappij. De prijsuitreiking vindt dit jaar plaats in de Bunkertoren in Eindhoven, categoriewinnaar Identiteit & Icoonwaarde 2023. Tijdens deze uitreiking worden ook de vier categoriewinnaars en de publiekswinnaar bekendgemaakt en wordt de Eervolle Vermelding toegekend.    

Meer nieuws berichten: