voor alle professionals in de bouw

Zoek

Tevreden gezichten bij nieuw IKC De Droomgaard in Duiven

Medio vorig jaar besteedde Bouwen in Gelderland ruim aandacht aan het nieuwbouwproject van Integraal Kind Centrum (IKC) De Droomgaard in Duiven. Werkvoorbereider Dion van Hesteren van bouwkundig hoofdaannemer Rots Bouw uit Aalten sprak destijds van een uitdagend project dat een soepel verloop kende in een gemoedelijke sfeer. En passant deelde hij complimenten uit aan de timmerlieden van Rots Bouw die een puik stukje werk afleverden. Ook voorspelde hij dat hij bij de oplevering terug zou kijken op een goedgeslaagd project. Hoog tijd voor een evaluatie.

IKC De Droomgaard bestaat uit de basisscholen De Wiekslag en Wereldwijzer en kinderopvang Puck & Co. Architect ir. Mark van Westerlaak van Factor Architecten beoogde, in opdracht van onderwijsinstelling Liemers Novum, met zijn ontwerpen “een veilige, stimulerende en natuurlijk ingerichte omgeving te creëren voor onderwijs en opvang”.

Inmiddels is de school ruim twee maanden in gebruik. Begin dit jaar is de school feestelijk geopend. De feitelijke oplevering vond plaats in december waarna de participanten inhuisden.
Dion van Hesteren: “Tijdens die feestelijke opening bijeenkomst sprak de voorzitter van de scholenkoepel lovende woorden aan ons adres. Hij gebruikte het woord “voorbeeldproces” en dat zijn complimenten die je als bouwer natuurlijk graag hoort. Wij hebben het bouwproces ook zo ervaren. De school had een projectleider aangesteld die technisch zeer bekwaam was en waar we als bouw-
partners erg goed mee konden communiceren. Duidelijkheid en korte lijntjes. Dat werkte prima. Ook was het niet onbelangrijk dat we met veel vaste onderaannemers de opdracht hebben uitgevoerd. Je kent elkaars bedrijfscultuur. De sfeer op de bouwplaats is gedurende het hele project goed en gemoedelijk gebleven.”

Naast de complimenten van de opdrachtgever waren ook de kinderen enthousiast. Dion van Hesteren: “Bij Rots Bouw is het traditie dat we bij de bouw van een school ook gastlessen geven aan de leerlingen. Die herkennen je daarna ook, ze zwaaien naar je en blijven ook geïnteresseerd. Het mooiste was wel dat een jongetje van een jaar of zeven vanaf zijn fiets “goed bezig!” naar me riep. Dat zijn mooie dingen.”
In het laatste half jaar waren er nog een aantal last minute aanpassingen. “Dat komt vaker voor binnen een bouwproject. De Droomgaard was daarop geen uitzondering”, vertelt Dion van Hesteren. “Maar dan heb je het niet over veranderingen op constructieniveau, maar op detailniveau. Dat is nooit uit te sluiten. Echte bouwkundige tegenvallers hebben we niet gekend. De grote hoeveelheden neerslag hebben er wel voor gezorgd dat de terreinrichting enige vertraging opliep. We hebben er in overleg wel voor gezorgd dat de school drie scholen ordentelijk over kon konden. Een klein minpuntje is dat er nog geen vaste wateraansluiting is, als gevolg van capaciteitsproblemen bij het nutsbedrijf. Zo is er nog steeds een niet goedkeurende schouw geweest en zal een deel van het buitenterrein nog een keer open moeten voor de aansluiting.”

Trots gevoel
In juni vroegen we aan Dion van Hesteren of hij zou kunnen voorspellen wat zijn gevoel zou zijn bij de oplevering. Dion van Hesteren: “Ik antwoordde dat ik waarschijnlijk een gevoel van trots zou hebben. Dat kan ik inmiddels bevestigen. Mede dankzij een goed projectteam is mijn eerste soloproject als werkvoorbereider goed verlopen. Ik ben tevreden over hoe het is gelopen.”

Foto: Rots Bouw

Meer nieuws berichten: