voor alle professionals in de bouw

Zoek

Experimenteren met biobased verduurzamen in Aalten

De bouwsector is aan het veranderen. Gebruikmaken van biobased materialen wordt de toekomst. Om de Nederlandse duurzaamheidsdoelstellingen te halen, in 2050 klimaatneutraal en een volledig circulaire economie, moet er nog veel gebeuren. In Aalten hebben we daarom alvast de proef op de som genomen. Een huurwoning van De Woonplaats werd biobased geïsoleerd én er is een biobased keuken geplaatst.elk® renovatie & onderhoud, Witzand Bouwmaterialen en woningcorporatie De Woonplaats doen samen een pilot om de woning aan de Saturnus 10 zo biobased mogelijk te verduurzamen. Dit betekent dat er gebruik wordt gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Biobased grondstoffen zijn niet alleen milieuvriendelijker, maar ook beter voor de leefomgeving van de bewoners. Het mooie aan biobased materiaal is dat ze CO2 opslaan en een lage stikstofemissie hebben. Zo wordt de woning niet alleen duurzamer in energieverbruik, maar vooral ook duurzamer dankzij de gebruikte materialen! De woning aan de Saturnus 10 is de eerste in een reeks van 24 woningen van De Woonplaats die de partijen op deze manier willen verduurzamen.

Biobased isolatie
Het dak van de woning is met cellulose ingeblazen. Dit is de eerste keer dat de partijen zo’n biobased isolatieproduct toepassen. De basisgrondstof van deze isolatie is zuiver gesorteerd krantenpapier. Door de inblaasmethodiek bereiken we alle kieren en gaten in de kapconstructie van het dak waardoor er een optimale isolatieschil ontstaat. Het voordeel van deze isolatie, maar ook van andere biobased isolatiematerialen, is de warmteopslagcapaciteit. Die zorgt er in de zomer voor dat het langer koel blijft onder het dak.

De dakisolatie is afgewerkt met biobased plaatmateriaal. Producent Sam panels leverde via dealer Witzand Bouwmaterialen deze platen. Ze worden gemaakt met cellulosevezels die zijn verkregen uit lokale restromen, water, warmte en druk.

Biobased keuken van naaldhout, rietsuiker en zonnebloempitten
Ook Bruynzeel Keukens deed graag mee aan de pilot met hun eerste biobased keuken: Circo. Een primeur: deze keuken is als eerste in de huurwoning in Aalten geplaatst. Circo is gemaakt van een combinatie van natuurlijke grondstoffen, afkomstig van reststromen uit andere industrieën. MDF gemaakt van resthout vormt de basis. Als vervanging voor lijm is er een biobased binder ontwikkeld, gemaakt van koolzaad en zonnebloempitten. De keukenkastjes zijn afgewerkt met een supersterk HPL, gemaakt van hars op basis van rietsuiker en biologisch afbreekbaar kraftpapier dat gemaakt wordt van naaldhout. Zo zijn voor het produceren van de keuken vrijwel geen fossiele grondstoffen meer nodig.De grepen van de keukenkastjes zijn gemaakt van oceaanplastic. Verloren visnetten uit de oceaan zijn gerecycled tot een bruikbare kunststof. Niet biobased, maar wel duurzaam omdat het bijdraagt aan het verminderen van plastic afval in de oceanen.Gerecyclede PET-flessen én circulaire beglazing

Niet voor alle werkzaamheden in de woning is er al een biobased alternatief. Sommige onderdelen in het huis werden daardoor niet biobased, maar wel zo circulair mogelijk aangepakt. In plaats van tegelwerk heeft elk® renovatie & onderhoud de achterwand in de keuken gemaakt van panelen van 99% PET-materiaal. Met dit materiaal is ook gewerkt in de badkamer en toilet voor wand- en vloerpanelen. Voor één badkamer zijn bijna 7.000 PET-flessen gerecycled. Het sanitair is refurbished en krijgt, volledig opgeknapt, weer een tweede leven! Ook de beglazing van de kozijnen is deels circulair, door Isomax beglazing. Het binnenblad van deze beglazing bestaat uit circulair glas waardoor de CO2 uitstoot bij de productie van de geïsoleerde beglazing een stuk lager is. 


Samen biobased bouwen
Ruim 50 organisaties, van bouwers tot boeren, hebben zich onder de noemer ‘Samen Biobased Bouwen’ verenigd om zich in te zetten voor een eerlijke en duurzame keten. In de Achterhoek is grote behoefte aan biobased bouwmaterialen voor de verduurzaming van woningen. Samen Biobased Bouwen richt zich op een complete en goed samenwerkende keten in de regio. Een keten voor de ontwikkeling, productie en toepassing van biobased bouwmaterialen. Samen streven zij naar een ‘van land tot pand’ model. De Woonplaats, elk® renovatie & onderhoud en Witzand zijn onderdeel van dit platform en doen samen ervaring op voor de toekomst. De volgende stap is gebruikmaken van stro uit de Achterhoek als materiaal voor biobased isolatie.
 
Op de foto’s: het geïsoleerde dak waarbij gebruikt is gemaakt van biobased materiaal van krantenpapier en de eerste biobased keuken (Circo van Bruynzeel Keukens) geplaatst in Aalten

Meer nieuws berichten: