voor alle professionals in de bouw

Zoeken

Atelier PRO ontwerpt Eijkman Kliniek, Nijkerk

De Stichting Eijkman Kliniek bestaat uit een maatschap van chirurgen die gespecialiseerd zijn in Mondziekten-, Kaak- en Aangezichtschirurgie. Naast hun werk voor het Meander Medisch Centrum en het Ziekenhuis St. Jansdal zetten zij zich in om de wachtlijsten in de tandheelkunde te helpen verminderen. Daarom hebben ze aan de Van Siburgstraat in Nijkerk een nieuw behandelcentrum opgericht; atelier PRO werd gekozen als architect van dit project.

Het nieuwe behandelcentrum bevindt zich aan de zuidwestrand van Nijkerk, in een stadsdeel dat zich onderscheidt door haar bijzondere stedenbouwkundige opzet, met ‘eilanden’ omringd door water. Deze eilanden zijn weer opgedeeld in kavels, waarbinnen ieder gebouw op zichzelf staat. Het behandelcentrum fungeert als representatief ‘poortgebouw’ voor één van de eilanden, en moest daardoor extra in het oog springen.

Atelier PRO heeft er daarom voor gekozen om het gebouw een driehoekige vorm te geven, die op een dynamische manier in hoogte varieert; daardoor wordt het gebouw vanuit elke hoek op een andere manier waargenomen. Het volume loopt trapsgewijs af, waardoor elke verdieping een dakterras heeft, met plantenbakken langs de randen. Op deze dakterrassen kunnen werknemers even pauze nemen of juist bij elkaar komen, en genieten van het uitzicht over de weilanden en bossen.

Het gevelontwerp versterkt deze dynamiek, met afgeronde hoeken, fraai geprofileerde bronzen aluminium panelen en witte horizontale banden. Op de begane grond worden klimplanten op de gevel aangebracht, zodat het gebouw mooi in zijn groene omgeving past en als healing environment werkt – en dat is belangrijk bij een tandheelkundige kliniek.

Mensen komen ‘geborgen’ aan: bij aankomst is de entree, onder een overdekte brug, direct zichtbaar. Patiënten kunnen op het terrein zelf parkeren of gebruik maken van de fietsstalling. Daarna komen ze binnen in het gebouw, waar ze meteen verwelkomd worden door een medewerker achter de balie. Vervolgens nemen ze plaats in een dubbelhoge wachtruimte, waar ze een spectaculair panoramisch uitzicht hebben op de omgeving.

De vier behandelkamers en twee röntgenkamers bevinden zich rondom een rustgevende patio die is ingericht als Japanse tuin. Achter de behandelkamers loopt een extra gang die alleen toegankelijk is voor de medewerkers; dit zorgt voor een duidelijke scheiding tussen werknemers en patiënten. Op de eerste verdieping liggen de kantoren, vergaderruimtes en pantry voor de medewerkers, de tweede – en laatste – verdieping wordt verhuurd aan een andere, gelijkgerichte zorgorganisatie.

Het interieur heeft, door de combinatie van moderne en natuurlijke materialen, een ‘cleane’ maar tegelijkertijd ook warme uitstraling. Witte wanden en plafonds, lichte gietvloeren en houten lambriseringen en plinten creëren samen een omgeving die patiënten tot rust brengt en vertrouwen geeft in de kliniek en de behandeling.

De volledige oplevering van het nieuwe gebouw wordt verwacht in april/mei 2024.

Artist impression: ATELIER PRO

Meer nieuws berichten: