voor alle professionals in de bouw

Zoeken

Eerste appartementen Weverstede in zomer gereed

De bouw van 368 appartementen in het centrum van Nieuwegein is in volle gang. AKOR uit Rijssen bouwt drie woontorens met een hoogte van respectievelijk veertig, vijftig en zeventig meter. Begin vorig jaar besteedde ons magazine reeds aandacht aan dit spraakmakende onderwerp. Een mooi moment om een tussenbalans op te maken en met wie kan dat beter dan met Jeffrey Ossendrijver die als projectleider op de hoogte is van alle ins en outs van dit forse binnenstedelijke bouwproject dat uiteraard de nodige uitdagingen met zich meebrengt.

Vorig jaar zijn we in de eerste week van februari gestart met het casco van The New Citizen, om precies te zijn met de hoogste toren van de drie, Toren C. We gingen in ons planningsscenario uit van een bouwlaag per zes, zeven werkdagen. In de praktijk bleek dat we sneller konden werken. In week dertig van vorig jaar hebben we het laatste beton gemonteerd en medio september was de gevel dicht. Het zal er in resulteren dat we Toren C waarschijnlijk direct na de zomervakantie kunnen opleveren voor de verhuur. We zitten nu midden in de afbouwperiode.

De verwachting is dat we toren A en B qua ruwbouw eind maart gereed hebben en dat begin april de gevel erin zit. De oplevering zal dan in de loop van het najaar kunnen plaatsvinden, calamiteiten daargelaten.” Momenteel is het behoorlijk druk op de bouwplaats al moet je dat volgens Jeffrey Ossendrijver, relatief zien. “We hebben het nu, schat ik in, over zo’n 125 medewerkers en dat is, gezien, de omvang van het project, nog redelijk bescheiden. Op dit moment zijn alle disciplines nog hier aanwezig. Enerzijds is de ruwbouw van de beide kleinste torens nog niet afgerond, en in toren C zijn er al stukadoors en spuiters actief. De afgelopen tijd is het wel overduidelijk geworden dat in projecten met een om vang als deze, op deze locatie en in deze omstandigheden het bouwsysteem met de toepassing van prefab waar mogelijk, de juiste is.”

Ossendrijver is enthousiast over de samenwerking in dit project. “Met name de samenwerking met de gemeente is hier fantastisch. We hebben heel goede afspraken gemaakt voor het ingaande en uitgaande transport en de routing naar de bouwplaats. Buitenom mag het enigszins krap zijn, maar op de bouwplaats hebben we voldoende ruimte. Direct naast ons realiseert Aalberts Bouw ook appartementen. Die samenwerking verloopt ook goed. We gebruiken met enige regelmaat materieel van elkaar en dat goed in goede harmonie.

Met de nutsbedrijven zijn eveneens duidelijke afspraken gemaakt en ook hier verwacht ik geen hobbels. Wat dat betreft hebben we geen tegenvallers gekend. Wel is een belangrijke onderaannemer van ons geconfronteerd met een bedrijfsbrand, maar daarvan is er geen enkele stagnatie ontstaan. Wat dat betreft: alle complimenten voor WVH Gevelprojecten. Het enige wat niet echt meezat was het weer. Het is wel heel erg nat geweest. Ook hadden we nog wat tussentijdse aanpassingen, maar dat is allemaal goed opgelost. Voordeel is wel dat we met het merendeel van onze bouwpartners al een relatie hadden. Je weet dan wat je aan elkaar hebt. Al met al is het een bewerkelijke opdracht. 368 appartementen is geen sinecure. En zeker niet dat er meer dan dertig varianten zijn qua vorm en afmeting. Dat je dan toch nog sneller gaat opleveren dan gepland is een pluim waard voor alle betrokkenen. En dat geldt zeker voor ons uitvoeringsteam van vijf uitvoerders en alle ondersteunende krachten.

We kunnen straks terugzien op een geslaagd project, ondanks het feit dat de aanloop met de Oekraïnecrisis en de daarop volgende prijsstijgingen, niet vlekkeloos verliep. Als de groene gevel en beide daktuinen op de eerste en vijfde etage straks aangelegd zijn dan hebben we hier met zijn allen iets moois neergezet. Ik heb begrepen dat er veel interesse onder huurders bestaat en dat lijkt me zeer terecht.”

Foto’s: Virema

Minder energie in de winter, koel in de zomer
De bouw van de woontorens genaamd Weverstede in Nieuwegein is in volle gang. Het project bestaat uit twee gebouwen, blok A en B bestaan in totaal uit 240 appartementen. Blok C is een appartementencomplex van zeventig meter hoog met 128 energiezuinige huurappartementen en heet The New Citizen. De woningen worden gasloos, dit door middel van het toepassen van een bodemwarmtepomp. Hierdoor kost het minder energie in de winter en blijft het in de zomer koel. Het energieverbruik wordt ook beperkt, onder andere door toepassing van zonnepanelen.

Meer nieuws berichten: