voor alle professionals in de bouw

Zoeken

WBC realiseert appartementen in hartje Hilversum

In het hart van Hilversum, aan de Prins Bernhardstraat, verrijst momenteel een nieuw beeldbepalend appartementencomplex. Eliza Vastgoed is de initiatiefnemer van de realisatie van 29 moderne en energievriendelijke koopappartementen. Architect is de in Almere gevestigde architectuurprijswinnaar René van Zuuk. WBC Bouwgroep uit Winterswijk is momenteel druk doende in de ruwbouwfase. Vlak voor de bouwvak wordt het hoogste punt bereikt en de planning voorziet in een oplevering in het laatste kwartaal van dit jaar. Projectleider Remco Papen verwacht niet grote hobbels tegen te komen, al is er een onzekere factor die hij echter niet in de hand heeft.

Remco Papen: “In eerste instantie zouden het huurappartementen worden, echter heeft de ontwikkelaar ervoor gekozen om de appartementen te verkopen. WBC werkt in dat geval altijd met woningborggarantie. De wijziging naar koopappartementen heeft tot gevolg gehad dat we in onze voorbereiding, in overleg met de ontwikkelaar, nog diverse optimalisaties hebben doorgevoerd. Toen ik het ontwerp en de situering van De Prins voor het eerst zag, voorzag ik geen bouwkundige moeilijkheden maar met name logistieke uitdagingen. Je kunt het hier vergelijkingen met een soort pizzapunt waarbinnen erg weinig manoeuvreerruimte op de bouwplaats is. Je kunt hier niet zomaar met een vrachtauto lossen. De planning met de leveranciers is dan tot op detailniveau vastgelegd. We zitten bovendien aan een drukke weg. Even het verkeer stilleggen is niet aan de orde. Ook moesten we rekening houden met een grote boom die behouden diende te blijven. Al met al was het een behoorlijke puzzel.”

Goede ervaringen
Alvorens de bouw qua hoogte in gang kon worden gezet, moest er het nodige gebeuren. Remco Papen: “De sloop viel niet binnen onze werkzaamheden, maar had vanwege een grondsanering die de nodige voeten in de aarde. Daarna werd de parkeerkelder gerealiseerd volgens het CSM wandensysteem. Het Cutter-Soilmix-systeem gebruikt een freeskop met twee wielen. Cementspecie wordt geïnjecteerd tussen de wielen waardoor sterke kelderwanden ontstaan die water- en grondkerend zijn. De wanden worden versterkt met stalen IPE-balken, waardoor een solide basis wordt gelegd.

We zijn in Q4 van 2023 gestart met onze activiteiten. Begin dit jaar hebben we nog wat last gehad van de vorst waardoor onder andere het lijmwerk wat vertraging opliep, maar nu hebben we het gewenste tempo te pakken. We hebben bekende bouwpartners ingeschakeld. Installateur Van Drunen uit Harderwijk bijvoorbeeld hebben we twee jaar geleden leren kennen in de bouw van het zeer luxe appartementengebouw La Gare in Laren (NH) en die ervaringen hebben ervoor gezorgd dat we nu meer
samenwerken, overigens in combinatie met een andere installateur, Blankespoor uit Putten die de W-installaties voor haar rekening neemt. Ook bedrijven als Rikkert, Ter Woerds, Manning Dakbedekking zijn bestaande relaties waar we al jarenlang goede ervaringen hebben.

De Prins is een appartementencomplex in het middensegment. De appartementen zitten in een prijsklasse tussen de 2,5 en 4,5 ton. Binnen twee weken was alles verkocht. Het complex krijgt relatief jonge bewoners, ik schat gemiddeld tussen de dertig en veertig jaar. Binnen een aantal randvoorwaarden heeft men zelf keuzes kunnen maken. De keukens vallen niet binnen onze portefeuille, maar de keuze voor sanitair en tegels zijn grotendeels via onze kopersbegeleiding in kaart gebracht en bij ons bekend. Een enkeling koos ervoor om alles zelf te organiseren. Het grootste potentiële probleem is het aansluiten van de nutsvoorzieningen.
Veel projecten kennen deze problematiek en daarop is De Prins helaas geen uitzondering. We hopen erop dat alles zal slagen, zodat de bewoners bij de oplevering direct gebruik kunnen maken van hun nieuwe appartement.”

BENG
De Prins voldoet aan de BENG kwalificering. Remco Papen: “Het appartementencomplex wordt volgens de BENG normering gebouwd. De bewoners zullen weinig energie-kosten kennen. Het dak ligt vol met zonnepanelen en er worden warmtepompen toegepast. Ook de isolatiewaarden zijn relatief hoog.”

Artist impressions: Eliza Vastgoed / René van Zuuk Architects

Meer nieuws berichten: