NS station Ede Wageningen gereed voor groeiend aantal reizigers

Bij het enige tijd geleden in gebruik genomen nieuwe station Ede-Wageningen wordt ingespeeld op de toekomstige wensen en behoeften van reizigers en gebruikers van het station. Het aantal reizigers groeit namelijk nog steeds. Zeker met het aantal nieuwe woningen op de Kazerneterreinen, de ENKA en de bedrijvigheid die flink toeneemt in Ede met de vestiging van bijvoorbeeld het Fiets Experience Center en het World Food Center. Het is een toegankelijk, goed bereikbaar en duurzaam station geworden met moderne voorzieningen voor reizigers. Zo is er een nieuw busstation en zijn er nieuwe fietsenstallingen, betere loop- en fietsroutes en komen er meer parkeerplaatsen. Hierdoor gaat overstappen straks snel en gemakkelijk.

Aannemerscombinatie EdesPoort
bestaande uit Van Hattum en Blankevoort, VolkerRail en Van Wijnen, voert in opdracht van ProRail de werkzaamheden uit. Het werk betreft de vernieuwing van het station en het stationsgebied. Het werk aan het spoor en het station is inmiddels al enige tijd afgerond. Het werk aan het stationsgebied zal circa nog een maand of vier in beslag nemen. Dat is de verwachting van Mark van der Graaf van van Hattum en Blankevoort en namens EdesPoort projectmanager. De redactie sprak met hem en met projectleider Roy Tijssen van Van Wijnen Arnhem en adjunct-directeur Michiel Vincent van De Groot Vroomshoop die de markante houten stationsoverkapping realiseerde.

De werkzaamheden hadden een divers karakter. Mark van der Graaf: “Het station met overkapping en alles wat daarbij hoort is geheel nieuw. Belangrijk voor de bouwkundige en esthetische keuzes die gemaakt zijn door de architect was dat het station passend is bij landschap en omgeving. Het station ligt als het ware aan de rand van de Veluwe, op de overgang naar de Gelderse Vallei. Het Veluwse landschap was derhalve eenbelangrijke inspiratie voor de vorm van de stationskap en de toren. Het stationsgebied krijgt een groen karakter dat naadloos overgaat in de omliggende bebouwing en toegangswegen. De toren bij de hoofdentree van het station is een uniek herkenningspunt, er wordt zichtbaar veel natuurlijk bouwmateriaal in verwerkt. Veruit het opvallendst is de dominante keuze voor de toepassing van hout. Tegelijkertijd is het ontwerp zo ingericht dat het geheel open en overzichtelijk blijft.”

Michiel Vincent: “Voor ons was het een uniek project We zijn trots dat we hebben bijgedragen aan het indrukwekkende resultaat met onze houten dakconstructie. De houten sporenkap bestaat uit 23 driehoeken van gelamineerde vuren houten liggers van 27 meter lang, 2 meter hoog en 30 centimeter breed, waarin zich kleinere houten driehoeken bevinden. De sporenkap is voorzien van driehoekige daklichten die willekeurig over de kap zijn geplaatst om daglicht op het perron en in de voetgangerstunnel te laten schijnen. Zelfs deze schijnbaar willekeurig geplaatste daklichten zijn opgebouwd uit kleinere driehoeken, wat het ontwerp van de architect nog indrukwekkender maakt. Het eerste ontwerp is gemaakt door Mecanoo. Hierna is het door RHDHV overgenomen in het kader van een bezuiniging. Door de combinatie EdesPoort is Vakwerk architecten aangehaakt voor toezicht op de esthetische kwaliteit en verdere uitwerking. In de voorbereidingsperiode hebben we vrijwel alle mogelijke
bouwtechnische hobbels in overleg met het bouwteam en bouwteampartners kunnen wegnemen. Een van de belangrijkste aspecten hiervan was de keuze voor vurenhout in plaats van Accoya, wat oorspronkelijk het idee was.

Het had zowel bouwkundig als logistiek de nodige voeten in de aarde. Niet vreemd als je de getallen in je om laat gaan en beseft dat er 2500 kubieke meter hout benodigd was. We hebben voor deze opdracht dan ook gebruik gemaakt van de diensten van een Duitse relatie van ons.

We hebben de 23 driehoeken op de bouwlocatie gereed gemaakt voor plaatsing. Er was echter maar plek voor 19 waardoor we er vier opgestapeld hebben. We hebben de driehoeken geplaatst tijdens twee treinvrije periodes en dat is volgens planning verlopen. Mede door de goede samenwerking met de andere bouwpartners.” Roy Tijssen: “Of de grootste uitdaging zat in de techniek of in de logistiek durf ik niet te zeggen, maar één ding staat wel degelijk vast: er is in dit project echt topsport bedreven.”

Projectmanager voor de combinatie Mark van der Graaf bevestigt dit. “Van Hattum en Blankevoort hoofdzakelijk voor Rijkswaterstaat, ProRail, provinciale en andere overheidsinstellingen. We zijn dus wel gewend om in logistieke zin oplossingen te creëren. Zoals het met tijdsdruk werken in, in dit geval, treinvrije periodes. Na het afronden van het station zijn we nu druk bezig met de infrastructuur in de nabijheid. Ik verwacht dat we eind van dit jaar een en ander kunnen afronden. Een ander belangrijk onderdeel, het inrijden van een spoortunnel onder het spoor is inmiddels achter de rug. Op het programma staan onder andere nog het plaatsen van geluidsschermen en het nodige bestratingswerk. De reacties vanuit de omgeving zijn positief. Dat is altijd een goede graadmeter.

Momenteel werken we voor ProRail op diverse andere locaties, onder meer in Nunspeet, Meteren en Vught. Er is een behoorlijke investeringsslag gaande de komende jaren. Over werkaanbod hebben we beslist niet te klagen.”

Datzelfde geldt voor de Arnhemse vestiging van Van Wijnen, vertelt projectleider Roy Tijssen. “Als ik zo naar onze werkvoorraad kijk, dan hoeven we ons bepaald niet te vervelen. Onlangs hebben we twee langlopende projecten aan onze voorraad toegevoegd. We kunnen al vooruitkijken tot medio 2026. Als ik bijvoorbeeld naar de woningbouw kijk, dan zie je dat de vraag uit de markt onveranderd hoog is in bepaalde segmenten zoals de appartementenbouw en de grondgebonden woningen. Ook de flexwoningmarkt ontwikkelt zich de goede kant op. Het grote probleem is echter het vergunningentraject. Daar is helaas nog geen opwaartse trend zichtbaar.”

Terugblikkend op de realisatie van het NS Station Ede-Wageningen zegt Roy Tijssen dat er in bepaalde fases sprake was van hoogspanning. “De planning was strak en dat had hier en daar de nodige consequenties op logistiek terrein. Slapeloze nachten heb ik er niet van gehad, maar ik was erg blij dat we heel veel in de voorbereiding minutieus en gedetailleerd hadden vastgelegd.

Dit heeft zich uitbetaald in de realisatie waarin de sfeer goed en dat is een basis voor een welslagen van ieder project.

Het commitment van alle betrokken partijen was groot. Toen we de grote houten elementen in de weekends plaatsten waren er ook mensen van de Groot Vroomshoop aanwezig om te zien hoe het proces verliep. Dat zegt wel iets. Ook het mee- en vooruitdenken van onze bouwpartners verdient alle lof. Het door ons ingeschakelde kraanbedrijf Peinemann verdient in dit kader bijvoorbeeld een pluim.”

Het werk kende een divers karakter. Zo werden er twintig stalen kolommen, variërend in lengte van maar liefst 14-16 meter lang en 1,2 x 1,2 meter breed geplaatst als onderdeel van de draagconstructie van de nieuwe, indrukwekkende perronkap. Roy Tijssen: “Voor het stabiel houden van de kolommen voor het leggen van de toekomstige driehoeken, zijn er (tijdelijke) stalen koppelbalken geplaatst tussen de kolommen. Deze werden verwijderd toen de perronkap gereed was. Maar ook heeft Van Wijnen naast het plaatsen van de zijkolommen en de koppelbalken zes nieuwe RHS balken gemonteerd. Hier hangen de bovenleidingen aan die de stroomvoorziening voor de treinen verzorgt. Al met al een opdracht waar we trots op mogen zijn. Het was af en toe spannend, maar de deadlines zijn gehaald. En het eindresultaat mag gezien worden.”

Meer nieuws berichten: