BINX Smartility bouwt Frisse School in Amersfoort: Akoestiek en duurzaamheid centraal in nieuwbouw Axia College

In Amersfoort is BINX Smartility begin maart gestart met de nieuwbouw van het Axia College. Het betreft een schoolgebouw van 6700 m2 dat juni 2025 moet worden opgeleverd. Opdrachtgever is Onderwijsgroep Amersfoort. In het nieuwe Axia College zullen straks circa 470 (bezettingsgraad van 532 personen en een toekomstscenario van 1000 personen)leerlingen hun lessen volgen. Het betreft een school voor Voortgezet Onderwijs op basis van cluster 4 met een breed onderwijsaanbod van VMBO B/K, Mavo, Havo en VWO. Met de ingebruikname van het nieuwe schoolgebouw clustert het Axia College haar huidige drie locaties in Amersfoort. Teamleider Bouw Rik van Laar van BINX Smartility vertelt dat de bouw de nodige aandachtspunten met zich meebrengt.

“Voor ons is het een opdracht van engineering, build and maintain. Het ontwerp is in dit project buiten ons om geschiedt door SVP Architecten. In de engineeringsfase heeft RoosRos Architecten de esthetische begeleiding gedaan, waar we veel mee samenwerken (wakend oog voor SVP). Ook onze “vaste” adviseurs abtWassenaar en Wiggers leveren hun bijdrage.

We hebben het project “van de markt” gehaald volgens een UAV-GC aanbesteding. Na een voorselectie op basis van kennis en ervaring kwamen we als beste uit de bus op basis van prijs, kwaliteit en Plan van Aanpak.

We zijn gestart met het boren van een bron op honderd meter diepte. Op veertig meter diepte kwamen we een laag schelpen tegen. Amersfoort heeft ooit aan de kust gelegen. Best wel een leuke constatering. Het installatieconcept is op basis van een systeem met passieve koeling (Warmte-Koude-Opslag). De ventilatie wordt uitgevoerd in een all-air systeem om optimaal in te kunnen spelen op veranderingen en flexibel te kunnen zijn. Er is een Warmtepomp voorzien om de balans in de grond te garanderen

Inmiddels zijn de funderingswerkzaamheden afgerond en hebben we medio juni de begane grond vloer gestort. Op dit moment worden de prefab betonwanden en de stalen liggers geleverd en gemonteerd. We zullen nog voor de bouwvak de eerste verdiepingsvloer leggen, die wordt uitgevoerd in kanaalplaatvloeren. Het tijdspad voorziet om november wind- en waterdicht te zijn.Planningstechnisch uitdagingen voldoende.”

Aandachtspunten
Het ontwerp van SVP Architecten herbergt de nodige aandachtspunten voor de hoofdaannemer. Rik van Laar: “Een van de belangrijkste is de akoestiek. Omdat de twee sportzalen gesitueerd zijn op de eerste verdieping impliceert dat nogal wat bouwkundige aspecten. We gebruiken zware kanaalplaatvloeren van veertig centimeter waarop een druklaag wordt aangebracht. Vervolgens wordt daar een zwevende sportvloerconstructie op aangebracht. Al met al heb je het over een relatief zware opbouw.
Kinderen op de begane grond die een les volgen mogen niet worden afgeleid door basketbal een verdieping hoger. We bouwen een schoolgebouw voor kinderen in het speciaal voorgezet onderwijs. Dat betekent onder andere dat je zo prikkelarm mogelijk moet bouwen. Hoge plafonds, veel aandacht voor akoestiek. Je moet de leerlingen, die in leeftijd variëren van twaalf tot achttien jaar, een vrij gevoel geven. Ze mogen zich niet opgesloten voelen. De klassen krijgen gemiddeld vijftien leerlingen, maar we hebben wel rekening gehouden, met name installatietechnisch, dat dit eenvoudig op te schalen is naar vijfentwintig, dertig leerlingen mocht de doelgroep in een later stadium eventueel veranderen.

Akoestiek speelt ook een rol in de lay-out van de school. De gangen zijn namelijk nogal smal en we moeten uiteraard op een verantwoorde wijze ruimte vinden voor de luchtkanalen. Ook dat vergt nog de nodige aandacht.

De vorm van het gebouw is een direct gevolg van de locatiekeuze. Ook daar speelde, naast het stikstofverhaal, geluid een rol. De school wordt aan de ene kant geflankeerd door een woonwijk en anderzijds door een geluidswal van de A28.”

Duurzaamheid
Uit de bodem wordt energie onttrokken (WKO-installatie) en de luchtbehandelingskasten op het dak zijn voorzien van warmteterugwinning en recirculatie waarbij de luchtkwaliteit wordt geborgd. Daarnaast zijn er pv-panelen geplaatst. Het pand wordt all electric oftewel geheel gasloos. Het Axia College voldoet straks aan de normering frisse Scholen, klasse B .

“Een punt van onzekerheid is de nutsvoorziening. We hebben bouwstroom, maar voor het overige zijn we nog steeds in het ongewisse wanneer het schoolgebouw kan worden aangesloten. We zijn hierover continu in gesprek met de opdrachtgever. Het zou toch wel heel erg zijn dat we straks dieselaggregaten zouden moeten gebruiken voor een tijdelijke oplossing. Maar hier kijken we ook alvast naar de inzet met accupacs. We genieten enige prioriteit, maar zijn bijvoorbeeld geen zorginstelling. Zoals zo vaak verloopt de communicatie met het nutsbedrijf erg stroef. Vooralsnog hopen we op het beste”, aldus van Laar.

Bouwen in Gelderland zal in Q1 van 2025 nogmaals aandacht besteden aan dit project.

Beeld: BINX Smartility

Meer nieuws berichten: