voor alle professionals in de bouw

Zoeken

Joosten Groep uit Bemmel neemt JustNimbus over 

Om de toekomstige uitdagingen rondom watertekorten in Nederland aan te pakken heeft Joosten Groep aangekondigd een strategisch belang te nemen in JustNimbus, een toonaangevende pionier op het gebied van regenwatersystemen voor huishoudens en bedrijven die ervoor zorgt dat watergebruik tot wel 50% kan verminderen. Met de investering van Joosten Groep ligt de weg vrij voor de nationale uitrol van regenwatersystemen. 

JustNimbus heeft een systeem ontwikkeld dat het mogelijk maakt om regenwater op te vangen en te gebruiken voor verschillende huishoudelijke toepassingen, zoals het besproeien van tuinen, het doorspoelen van toiletten en het wassen van kleding. “Deze zijn inmiddels geïnstalleerd bij 500 particulieren, bij verschillende bedrijven en bij grootschalige nieuwbouwprojecten” zegt Iwan Fransen, oprichter en directeur van JustNimbus. “Bij een gemiddelde eengezinswoning levert JustNimbus ongeveer 35000 liter aan bruikbaar water per jaar op.” 

“In 2040 komen we volgens het RIVM 300 miljard liter water tekort” zegt Raymond Brouwer, Algemeen directeur Joosten Groep. “Terwijl er jaarlijks zo’n 200 miljard liter water via de WC verdwijnt. [2]In theorie zou je dus een substantieel deel kunnen oplossen door alleen al toiletten door te spoelen met regenwater. Onze investering in JustNimbus markeert een belangrijke stap in onze gezamenlijke missie om duurzame oplossingen te bieden voor de groeiende uitdagingen rondom watertekorten.” 

Nederland waterland? 
Hoewel Nederland wereldwijd bekend staat als een land met veel regenval, vormt waterschaarste een van de meest urgente klimaatrisico’s. Dit bracht Planbureau voor Leefomgeving (PBL) naar buiten in een recent klimaatrapport. Tijdens recente periodes van droogte kwam de drinkwatervoorziening onder druk te staan. Prioriteitsregels zorgden ervoor dat in sommige gebieden nog net voldaan kon worden aan de levering, waar andere gebruikers niet altijd voldoende water kregen. Dit heeft schadelijke gevolgen voor natuur, landbouw en de waterkwaliteit. Deze risico’s worden naar verwachting alleen maar groter in de toekomst. Experts waarschuwen voor een nationaal drinkwater tekort in 2030. Momenteel vallen we terug op bestaande adaptatie maatregelen, maar de grenzen hiervan zijn bereikt. Daarom is het van belang dat klimaatadaptatie een centrale rol krijgt in ons ruimtelijk beleid. Het bouwen van een infrastructuur die bijdraagt aan de veerkracht van onze leefomgeving is cruciaal. 

Regenwater normaliseren 
Met het strategische belang in JustNimbus gaat Joosten Groep de JustNimbus-systemen implementeren in hun projecten en daardoor sneller opschalen. Daarnaast gaat Joosten Groep ondersteunen bij marketing en sales. Door het benutten van regenwater te normaliseren, voor zowel de particuliere als de private sector, kunnen we voldoen aan de groeiende waterbehoefte in tijden van droogte. 

Op de foto: Links Raymond Brouwer Joosten Group, rechts Iwan Fransen JustNimbus. 

Meer nieuws berichten: