voor alle professionals in de bouw

Zoek

Bouw Kompaan College Vorden in volle gang

Vier jaar geleden werd besloten om in Vorden een nieuwe school voor voortgezet onderwijs (VMBO en onderbouw HAVO/ VWO) te gaan bouwen. Het huidige schoolgebouw van het Kompaan College is sterk verouderd en niet meer passend bij het eigentijdse schoolconcept dat de school heeft ontwikkeld. De school heeft straks verschillende zichtbare en inspirerende praktijkomgevingen voorzien van veel glas. Zo ontstaan crossovers tussen de verschillende domeinen. Vorig jaar oktober startte de bouw van de school. Medio november staat de oplevering gepland.

Erwin van Harxen, projectleider bij Rots Bouw in Aalten, is verantwoordelijk voor de bouwkundige realisatie die gebaseerd is op een ontwerp van DAT Architecten uit Tilburg.

“We werken samen in een bouwteam. Het bouwteam bestaat uit dezelfde partners die onlangs het Kompaan College in Zutphen gebouwd hebben. Binnen het bouwteam zijn wij de enige nieuwkomer. Nadat het definitief ontwerp was vastgesteld hebben wij het hele project in BIM gemodelleerd.

We werken inmiddels een aantal jaren met BIM en je merkt nu duidelijk dat dit zijn vruchten begint af te werpen. We hebben sinds de start van de bouw te kampen gehad met meer dan overvloedige regenval. De fundering heeft erg lang in het water gestaan en we hebben op het dieptepunt een vertraging gehad van een week of vier. Inmiddels hebben we dat teruggebracht tot twee weken en dat is met name te danken aan het volledig werken in 3D.

Door het gebouw al een keer digitaal te ‘bouwen’ weten we zeker dat alle delen passen en snel gemonteerd kunnen worden. Het ontwerp van het Kompaan College in Vorden sluit aan bij het gebouw dat onlangs in Zutphen is gerealiseerd. Dan heb ik het puur over het interieur, want het exterieur heeft een geheel eigen karakter dat naadloos past in de landelijke omgeving. Er is veel hout in
de gevel verwerkt, dat vind ik persoonlijk erg mooi. Mijn eerste reactie was dan ook dathet een perfecte opdracht was voor onze eigen timmerlieden. Bijzonder feit is dat er geen steen wordt gemetseld. Het complete pand bestaat uit beton, een staalconstructie en HSB-wanden.

De samenwerking met de opdrachtgever en de gebruiker verloopt heel goed. We werken open en transparant samen, en we hebben een fijne klik met het team. Ook de samenwerking met de partners verloopt uitstekend. De installateur, Alferink Installatietechniek, is één van onze vaste partners. We trekken veel samen op en dat geldt voor meer bouwpartners. Ook hebben we enkele nieuwe partijen betrokken bij het Kompaan College. Zo werken we voor het eerst in groot verband samen met de dakdekker Leemrijse, Oomkens die de HSB voor haar rekening neemt en ook Hofmeijer die het civieltechnische- en grondwerk verzorgt is voor ons nieuw. We zijn erg content met deze nieuwe partners.
Onlangs vierden we het hoogste punt en de contouren van de school zijn inmiddels goed zichtbaar.

De eerste leerlingen hebben al kennisgemaakt met hun nieuwe leeromgeving. Ook leerkrachten hebben een kijkje genomen. De reacties zijn enthousiast. Leuk feit is ook dat de leerlingen zelf keuzes mogen maken over enkele details. Het project is op 8 juni aanstaande, tijdens de Dag van de Bouw, voor iedereen te bezichtigen tussen 10.00 en 14.00 uur (Almenseweg 29A in Vorden). Dus kom ook een kijkje nemen achter de bouwhekken!”

Beeld: Rots Bouw

Meer nieuws berichten: