voor alle professionals in de bouw

Zoek

Identiek bouwteam realiseert Hotel Thermen Berendock

Momenteel wordt er hard gewerkt aan de realisatie van Hotel Berendonck in Wijchen. De bouw is inmiddels gevorderd tot iets over de helft en projectleider Corné Vreugdenhil van bouwkundig hoofdaannemer Van Norel Bouwgroep uit Epe vertelt dat het hoogste punt medio april bereikt gaat worden en dat de oplevering zo rond de jaarwisseling gepland staat. De realisatie, die vorig jaar mei een aanvang nam, loopt op schema. Niet in de laatste plaats omdat de samenwerking binnen het bouwteam op rolletjes loopt.

Echt uit de lucht vallen van de keuze van opdrachtgever Thermen Berendonck voor Van Norel Bouwgroep deed de beslissing niet. Begin maart 2018 werd door het bedrijf begonnen met de bouw van het duurzaamste wellnesscomplex van Europa. Na dertien maanden bouwtijd werd deze al halverwege april 2019 opgeleverd en geopend op 1 mei 2019. Na een onrustige coronaperiode kregen de plannen voor een 5 sterren hotel steeds meer vorm. Net als bij de Thermen Berendonck, is Hotel Berendonck als bouwteam ingestoken. De goede ervaringen voor opdrachtgever Fabian Dolman van Thermen Resorts vormde de voornaamste reden om samen met Hans van Norel op 29 maart 2023 de handtekening te zetten onder de aannemingsovereenkomst. Corné Vreugdenhil: “De samenwerking lag inderdaad in de lijn der verwachting en hetzelfde geldt voor de samenstelling van het bouwteam die identiek is aan vier jaar geleden. De adviseurs, architect, constructeur, installateur en wij hebben destijds fijn samengewerkt. Op basis van het ontwerp hebben we intensief gewerkt aan voor alle partijen aanvaardbare kaders. Je moet dan denken aan het financiële plaatje en, direct hieraan gekoppeld, de bouwsystematiek en de materiaalkeuze.”

Een mix van materialen
De bouw verloopt voorspoedig en medio april 2024 werd het hoogste punt bereikt. Het casco van het hotel bestaat uit holle wanden, volle prefabbetonwanden, kalkzandsteen, houtskeletbouw, breedplaatvloeren en kanaalplaatvloeren. Vreugdenhil: “Het casco was in eerste instantie ontworpen in volledig prefab beton, maar het werd al gauw duidelijk dat dit financieel niet haalbaar was binnen het beschikbare budget. Met het bouwteam bedachten we daarom alternatieven en uiteindelijk werd gekozen voor een mix van materialen. De bouwtijd werd hierdoor wel een maand langer, maar de kwaliteit bleef geborgd en onderaan de streep zorgde dit voor een forse kostenbesparing.”

BREEAM Excellent
Zoals te verwachten van een vijfsterrenhotel, krijgt het een hoog afwerkingsniveau. De sfeer sluit aan bij die van het wellnessresort met Indiase invloeden. Daarnaast is er veel aandacht voor geluidsoverdracht,
zodat gasten er straks in alle rust kunnen verblijven. In het hotel komt een presidentiële suite van 180 m2 met eigen sauna, jacuzzi en stoomcabine. Daarnaast worden er 32 suites en 70 luxe kamers gerealiseerd. Het hotel wordt gebouwd onder BREAAM-certificering Excellent. Dit uit zich onder meer in verschillende duurzame investeringen, zoals zonnepanelen, thermische (seizoens)bufferopslag in combinatie met water/water- en lucht/waterwarmtepompen en een hoogwaardige thermische schil. Vreugdenhil hierover: “Het gebouw wordt zo duurzaam mogelijk, met duurzaam opgewekte energie en hogere isolatiewaarden dan vereist in het Bouwbesluit. Er worden zuinige douchekoppen en toiletten geïnstalleerd. Bepaalde onderdelen kopen we in bij specifieke leveranciers die werken vanuit de duurzaamheidsgedachte.” Maar daar blijft het niet bij. Er gelden ook eisen voor de bouwplaats. Zo moeten er douches en lockers aanwezig zijn. Vreugdenhil: “Verder houden we uiteraard de bouwplaats netjes en richten we bijvoorbeeld bouwlampen enkel op de bouwplaats en niet op de omgeving. We werken natuurlijk ook naast het wellnessresort, dat gewoon geopend is. Ook voor bezoekers willen we de overlast dus minimaliseren. Zo gebruikten we boorpalen in plaats van heipalen en staat de radio op de bouwplaats uit.”

Passen en meten
In bouwkundig opzicht verwacht Corné Vreugdenhil geen extreme hobbels meer. Wel zal het aankomen op een strakke planning. “Nu in de ruwbouwfase zijn er gemiddeld dertig mensen aan het werk, maar in de afbouwfase zullen dat er naar verwachting circa honderd zijn die allemaal binnen hun eigen discipline hun bijdrage zullen leveren. Dat vereist een hele goede afstemming en daar zullen we veel energie in stoppen. Het resort is normaal geopend voor publiek dus ook het parkeren van het bouwverkeer moeten we in goede banen leiden. Ik ben optimistisch gestemd dat dit allemaal zal slagen, zodat volgend voorjaar het hotel in gebruik kan worden genomen.”

Foto: Van Norel Bouwgroep

Meer nieuws berichten: