voor alle professionals in de bouw

Zoek

Uitbreiding Bloemenveiling Plantion Ede opgeleverd

In een tijd waarin duurzaamheid en efficiëntie centraal staan, heeft Bloemenveiling Plantion in Ede een grote stap voorwaarts gezet met de uitbreiding van hun faciliteiten. Met de toevoeging van vierduizend vierkante meter aan hun bestaande infrastructuur heeft Plantion de capaciteit vergroot waar het door organische groei in de laatste jaren naartoe gegroeid was. Het project, dat opgestart werd in oktober 2022, werd onlangs succesvol afgerond in juni 2023. De realisatie kwam in nauwe samenwerking tot stand tussen Plantion, bouwbedrijf Kreeft Bouw uit Ede en Lomans Totaalinstallateur Installatiebedrijf uit Amersfoort voor de realisatie van de werktuigkundige installaties. Adviseur John de Groot, vanaf 2000 werkzaam bij Lomans licht toe.

“Een van de sleutelfactoren in het succes van dit project was de naadloze integratie van alle werktuigbouwkundige installaties. Deze installaties werden niet alleen uitgebreid omte voldoen aan de behoeften van de nieuwe hal, maar ook om te profiteren van moderne technologieën voor energie-efficiëntie.

Een opvallende technologische toevoeging was het gebruik van Warmte Koude Opslag (WKO). In plaats van een geheel nieuwe installatie te ontwerpen bouwen,werd het nieuwe gebouw aangesloten op de bestaande WKO-installatie. Dit resulteerde in een aanzienlijke vermindering van de ecologische voetafdruk van het project. Voor ons is dat misschien wel de belangrijkste bijdrage in het kader van duurzaamheid.

Om het interieur van de nieuwe hal te reguleren, werden vloerkoeling en vloerverwarming op basis van lage temperatuur geïnstalleerd. Deze systemen zorgen niet alleen voor een aangenaam passend klimaat voor de bloemen, maar dragen ook bij aan de energie-efficiëntie van het gebouw. De vloerverwarming werd gelegd door WTH, een vertrouwde partner van Lomans Totaalinstallateur. Gedurende het hele project waren vier Lomans-medewerkers gemiddeld aanwezig in verschillende disciplines.

Goede samenwerking
Een cruciale factor voor het succes van dit project was de uitstekende samenwerking tussen de betrokken partijen. Kreeft Bouw is een gerenommeerd bouwbedrijf met een sterke reputatie voor betrouwbaarheid en kwaliteit. We werken met enige regelmaat samen en dat doen we graag.”

Lomans Totaalinstallateur, met vestigingen in Amersfoort en Capelle aan den IJssel, is een meer dan honderd jaar bestaand familiebedrijf met een lange geschiedenis van technische expertise. Het bedrijf heeft een team van ongeveer 400 medewerkers en een jaarlijkse omzet van ongeveer zestig miljoen euro. Lomans adviseert, ontwerpt en engineert duurzame installaties in de utiliteitssector en streeft naar een steeds groter gebruik van prefab-methoden.

Een opmerkelijk initiatief van Lomans is hun Lomans Academy
Vanaf 2020 investeren we volop in het opleiden van de toekomstige technische vakmensen door complete opleidingen aan te bieden. Dit doen we in samenwerking met MBO Amersfoort/School voor Techniek. De opleidingen worden geboden in een leerwerk constructie, wat betekent dat je als student vier dagen per week werkt onder begeleiding van een ervaren praktijkbegeleider en je krijgt één dag in de week theorieles.

Marktuitdagingen en toekomstperspectieven
Ook Lomans Totaalinstallateur heeft volgens John de Groot te maken met de uitdagingen van de huidige markt, waarin veel projecten worden uitgesteld vanwege ontoereikende budgetten en de stijgende kosten van arbeid en materialen.“Ook de congestie van het electra netwerk (infra) speelt een remmende rol. Ondanks deze uitdagingen blijven we actief in de sectoren kantoren,zorg, industrie, scholen en retail, waar onze expertise voor installaties van waarde is. Wij werken aan technische hoogwaardige en innovatieve installaties voor een gezond leefklimaat voor klanten en gebruikers. In 2025 realiseren wij uitsluitend duurzame projecten en is Lomans een CO2 neutrale organisatie.

Foto’s: Lomans

Meer nieuws berichten: