IKC Remigius in Duiven opgeleverd: WAM&VanDuren tevreden over proces en eindresultaat

Het gesprek met projectleider Patrick Lamain van WAM&VanDuren Bouwgroep over de realisatie van Integraal Kind Centrum (IKC) Remigius in Duiven kon niet op een beter moment plaatsvinden. Twee dagen voor de bouwkundige oplevering is een prachtig tijdstip om terug te blikken op de bouw.

De conclusie is duidelijk. “Het was een mooi, respectvol steady bouwproces.”

Toch startte de bouw na een moeizaam traject. Overigens iets dat buiten de contouren van de opdracht viel. Patrick Lamain: “Er waren bezwaren uit de omgeving die uiteindelijk juridisch zijn beslecht. Toen dat eind november vorig jaar het geval was hadden we, zoals in heel Nederland, te maken met een extreem hoge grondwaterstand. We hebben de nodige noodvoorzieningen qua drainage moeten uitvoeren om de bouwput nog enigszins begaanbaar te houden. Dit heeft echter niet geleid tot forse vertragingen, want we leveren
conform afspraak op. Zelfs de nuts gooide geen roet in het eten, dit had de opdrachtgever in het voortraject goed afgestemd. Een mooie uitzondering om wat je tegenwoordig in de praktijk vaak meemaakt. We hadden direct na de zomervakantie stroom en het water is begin november aangesloten.”

De eerste aanblik van het ontwerp leerde Patrick Lamain dat er de nodige uitdagingen te wachten stonden. “Het gebouw wordt gekenmerkt door een aantal verrassende aspecten. Zo kent de gevel rondingen en de ook de toepassing van steenstrips en heeft het de nodige kleurvlakken die het gebouw bijzonder maken. Die kleuren springen er echt wel uit. Ook de situering van enkele dakterrasjes zie je niet overal. KOW is voor ons een nieuwe samenwerkingspartner. We hadden er nog niet eerder mee samengewerkt. Het is een goede samenwerking geworden. Voor het overige is IKC Remigius vrij traditioneel opgezet met staal, kalkzandsteen, beton vloer- en wanden en een buitengevelisolatie. Op de begane grond situeert zich een afgescheiden kinderopvang en de onderbouw. Op de verdieping de bovenbouw. De bovenbouw kan gebruik maken van een eigen entree. Er is overigens wel een verbinding tussen beide onderdelen.

De bovenste verdieping wordt gevormd door de installatieruimte die door een schijngevel wordt omkleed het gebouw krijgt daardoor meer volume. Het gebouw heeft een oppervlakte van 2600 m2. Het gebouw voldoet qua isolatiewaarde, luchtdichtheid en klimaat aan alle moderne eisen. Opvallend is de toepassing van bamboe in de kozijnen en als wandbekleding van het akoestisch materiaal in de vide, de keuken en de kinderopvang.”

Nieuwe partijen
Het merendeel van de bouwpartners behoorde tot de vaste relaties van WAM&VanDuren. Patrick Lamain: “We hebben een vaste groep co-makers, met name uit de Achterhoek. We kennen elkaars bedrijfscultuur en weten wat we van elkaar mogen verwachten. Toch loop je in sommige projecten tegen andere partijen aan en dat was in Duiven ook het geval. Dat heeft goed uitgepakt. Soms moet je er min of meer tegenaan lopen. We zijn erg tevreden. Dat geldt overigens voor alle leden van het bouwteam. Alferink Installaties is bijvoorbeeld een bedrijf waar we veel mee samenwerken. In dit geval waren ze door de opdrachtgever bij het project betrokken. Gedurende het hele proces is er respectvol samengewerkt. Ik heb in jaren niet zo’n steady bouwproces
meegemaakt. Persoonlijk denk ik dat de kick-off die de opdrachtgever bij aanvang van de bouw had georganiseerd daar in hoge mate aan heeft bijgedragen.

Er moeten nog een aantal puntjes op de i in de en dan staat niets meer in de weg om op 6 januari te starten. Zelf blijf ik in de onderwijssfeer. Mijn volgende project is de bouw van een grote school voor VMBO, MBO en volwassenenonderwijs in Harderwijk. Deze moet eind 2026 worden opgeleverd.”

Foto: WAM&VanDuren Bouwgroep

Meer nieuws berichten: