Een prominente rol in de grootscheepse renovatie en gedeeltelijke nieuwbouw van RSG Noord Oost-Veluwe is weggelegd voor de Zwolse ontwikkelaar en bouwproces managementbureau Kreator. Rene Kroes en Rob van Kessel raakten al in een vroegtijdig stadium betrokken bij de planvorming, die in twee etappes plaatsvond. Als het gebouw vlak voor de zomervakantie zal worden opgeleverd komt er een eind aan een lang proces, maar zal de tevredenheid zonder meer prevaleren. “Epe krijgt een mooi schoolgebouw dat in de nieuwe situatie min of meer gedraaid is, met het gezicht naar de gemeenschap toe.”
“De eerste contacten dateren uit 2018”, vertelt Rob van Kessel. Hij kwam de toenmalige rector tegen die hij nog kende vanuit zijn onderwijsverleden bij Landstede. “We raakten aan de praat over het nieuwe beleidsplan van de school en hun nieuwe visie op het gebied van het te voeren onderwijs. Nadat de visie afgerond was, bleek dat dit niet harmonieerde met de toenmalige. huisvesting.
De oude RSG is gebouwd in de tachtiger jaren in opdracht van de Rijksgebouwendienst. Sober en functioneel zonder opsmuk was toen de gangbare norm. Dat staat haaks op het open, transparante wijze van leren en werken die het schoolbestuur voorstaat. Samen met het schoolbestuur hebben we toen de architectenkeuze ter hand genomen. Dat resulteerde uiteindelijk in een prachtig ontwerp dat nogal uitsteeg boven het toen beschikbare budget. Door bestuurlijke onrust ontstond een impasse van twee jaar. Toen er een nieuwe rector aantrad is het project weer opgepakt, temeer ook omdat het bestaande gebouw er natuurlijk niet beter op werd. We zijn opnieuw in gesprek gegaan met elkaar en met de gemeente Epe. Die gesprekken verliepen zeer constructief.” Rene Kroes: “We hebben het op een iets andere wijze aangevlogen. Bij aanvang was er een budget en was het zoeken hoe de vernieuwbouw binnen het budget was te krijgen, wat niet lukte. Na de impasse is een ander vertrekpunt gekozen waarbij het uitgangspunt werd een school te bouwen die past bij de moderne onderwijsfilosofie en waarmee men weer tientallen jaren voorruit kon. Doordat de bouwkosten de afgelopen jaren fors gestegen waren bleek het gemeentelijk budget niet meer toereikend. Er is toen niet gekozen om een extra budget van de gemeente te vragen maar op zoek te gaan naar subsidiemogelijkheden. Dit was succesvol (bijna vier miljoen, red.) en daarmee zal de bouw binnen de financiële kaders blijven.
De volgende stap was het organiseren van een Europese aanbesteding. Daarbij werden vijf bedrijven geselecteerd die zijn gaan rekenen. De wegingsfactoren waren 70 procent prijs en 30 procent Plan van Aanpak. Niet ongebruikelijk in vergelijkbare opdrachten. Rots Bouw kwam daar als beste uit. Voor ons een nieuwe partij. De samenwerking bevalt ons erg goed. De start leek enigszins traag, maar we hebben het tempo nu goed te pakken. We liggen goed op schema. Ik ben ervan overtuigd dat we in de voorbereiding en engineeringsfase veel mogelijke hobbels hebben kunnen tackelen. Ik verwacht in de realisatie geen grote verrassingen meer. Alleen het weer hebben we natuurlijk niet in de hand. En de definitieve nutsaansluiting is nog een punt van discussie met de netbeheerder. Zoals helaas zo vaak in Nederland.”
Ingrijpend
De renovatie mag gerust het predicaat “ingrijpend” dragen. Rob van Kessel: “Het gebouw is omgedraaid. De entree zat, in ieder geval gevoelsmatig, aan de achterkant van de school. Dat is nu veranderd. De entree is nu uitnodigend met het gezicht naar de gemeenschap. Het oude gebouw is tot op het betonskelet gesloopt (hetgeen nog enkele constructieve “verrassingen” aan het licht bracht, red.) en krijgt een mooie transparante indeling met leerpleinen, nieuwe aula en een atrium. Het gebouw zal, mede door de materialisatie, opgaan in haar groene omgeving. Waar mogelijk is gekozen voor biobased bouwen, maar wel met garanties voor de opdrachtgever. De belangrijkste concessie die we in dit kader hebben moeten doorvoeren is toch de keuze voor een ander systeem voor de gevels.”
Draadkracht
Omdat Kreator ook projectontwikkelaar is, momenteel onder andere van een woningbouwproject van 120 woningen in Wijthmen, komt ook het overheidsbeleid ter sprake. René Kroes heeft zichtbaar moeite de nuance te bewaren. “Wat we nu meemaken, met onder andere de netaansluiting, speelt zoals bekend landelijk. De politiek in Den Haag heeft dat minimaal tien jaar zien aankomen en helemaal niets structureels ondernomen. Geen visie, geen beleid. En waar zijn we nu? Daarbij stellen we ons de vraag of het huidige kabinet wel de moed en intentie heeft om met daadkracht oplossingen aan te dragen. Het werkt als een rem op vele initiatieven. Rob van Kessel: “Ook is men veel te veel gericht op quick wins zoals flexwoningen. De focus is veel te weinig op doorstroming. Eengezinswoningen zijn niet het probleem, zorg voor ouderen- en jongerenhuisvesting en stimuleer de doorstroming. Ja, we hebben best wel een wensenlijstje.”
Beeld: Rots Bouw BV