81 procent bouwprofessionals: ‘rol trap in 25 jaar totaal anders

De rol van de trap in bouwprojecten is de afgelopen 25 jaar aanzienlijk geëvolueerd. Dat blijkt uit een recente enquête die luxe trappenbouwer EeStairs heeft afgenomen onder 123 aannemers, architecten en andere professionals uit de bouwsector. Met een groeiende focus op design, duurzaamheid en technologie, worden trappen een steeds essentiëler en dynamischer element in de architectuur. 81 procent van de ondervraagden heeft de rol van de trap drastisch zien veranderen in de afgelopen kwarteeuw. Zeventig procent van de respondenten gaf aan dat trappen een belangrijker designelement zijn geworden in hun projecten. Ruim een kwart van de respondenten merkte op dat er meer focus is op duurzaamheid en milieuvriendelijkheid bij het ontwerp en de constructie van trappen. 

Uit onderzoek van EeStairs onder aannemers en architecten blijkt dat trappen in de afgelopen vijfentwintig jaar meer en meer een designelement zijn geworden. Ook ligt de nadruk nu sterk op duurzaamheid, zowel qua materialen als qua techniek. Klik op de foto om het rechtenvrije beeld in hoge resolutie te downloaden. 

EeStairs, ’s werelds marktleider in luxe trappen, liet de enquête uitvoeren naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van het bedrijf eind dit jaar. CEO Cornelis van Vlastuin en tevens oprichter: “Het opvallendste verschil met toen we begonnen, is de nadruk die vandaag de dag wordt gelegd op de esthetiek. In 1999 was een trap vooral bedoeld om verdiepingen te overbruggen. Een gemiddelde opdracht was een eenvoudige rechte trap op een onopvallende plek en als het even kon ook met tapijt erop. Tegenwoordig zien we dat opdrachtgevers veel meer kijken naar de impact die een trap kan hebben op de algehele functionaliteit en uitstraling van een gebouw. Het design is ongelofelijk belangrijk, de trap wordt een eyecatcher.” 

Uitstraling 
De toegenomen aandacht voor design weerspiegelt een bredere ontwikkeling in de bouwsector, waar esthetiek en gebruikerservaring steeds belangrijker worden. Architecten en aannemers zijn steeds sterker van mening dat goed ontworpen trappen een enorme impact hebben op de algehele uitstraling en functionaliteit van een gebouw. Een architect uit Utrecht geeft aan in de enquête dat de trap steeds belangrijker wordt, omdat ook de functie van gebouwen verandert: “Denk aan complexere en uitdagende gebouwindelingen, compacter bouwen in de hoogte en WELL-being gebouwen waarbij de gezondheid en veiligheid van de gebruikers centraal staat.” In publieke gebouwen, zoals scholen of kantoorpanden, zien de bouwprofessionals dat trappen ook meerdere functies hebben gekregen. Een trap verbindt verschillende ruimtes en dient tegelijkertijd als podium, tribune of als kunstobject. 

Vijfentwintig jaar geleden was een trap vooral bedoeld om verdiepingen te overbruggen. EeStairs zag destijds met name eenvoudige rechte trappen op een onopvallende plek, vaak met tapijt erop. Klik op de foto om het rechtenvrije beeld in hoge resolutie te downloaden. 

Daarnaast komt er bij het ontwerpproces steeds meer nadruk te liggen op duurzaamheid. Respondenten noemden energiezuinige productiemethoden en het gebruik van milieuvriendelijke materialen zoals hout of bamboe als belangrijke overwegingen in hun projecten. “Prijsstijgingen en de focus op duurzaamheid hebben ons gedwongen om onze benadering van trapontwerp te herzien”, aldus een architect uit Zuid-Holland.

Hergebruik en modulair
Naast het gebruik van duurzame materialen noemen de bouwprofessionals ook hergebruik als een manier om trappen duurzamer te maken. Een aannemer uit Zeist verwacht dat vaker geëist wordt ‘dat een trap demontabel is en elders in de toekomst kan worden ingezet.’ Van Vlastuin vult aan: “Een goed voorbeeld hiervan is het modulair aluminium trappensysteem dat wij een jaar geleden hebben gelanceerd. Het is iets gecompliceerder dan dat, maar je zou de Next-Gen kantoortrap bijna een bouwpakket kunnen noemen, waarmee we toch maatwerk en design leveren.” 

Sinds een aantal jaar houdt het Barneveldse familiebedrijf ook zijn eigen ecologische footprint bij en volgens Van Vlastuin passen modulaire oplossingen heel goed bij het streven naar een zo klein mogelijke voetafdruk: “Met deze trap gebruiken we minder restmateriaal en maken we ook minder vervoersbewegingen, want duurzaamheid zit ‘m uiteraard niet alleen in de trap zelf, maar ook in het hele proces erachter.”

Van Vlastuin is benieuwd waar zijn bedrijf en de trap in het algemeen over nog eens 25 jaar zullen staan: “Nu zijn het slimme verlichtingssystemen en ingebouwde sensoren, maar met de bredere trend van smart buildings waar technologie wordt gebruikt om het comfort en de veiligheid van bewoners te verbeteren, zullen er technieken komen waar we nu nog niet eens weet van hebben.”

Meer nieuws berichten: