Landgoed Huis Sevenaer was de afgelopen decennia niet vrij toegankelijk. Daardoor zijn het landgoed en zijn natuurwaarden er nog, maar hoewel veel bewoners van Zevenaar wel van het bestaan weten, kennen ze het verhaal van het landgoed nauwelijks. Landgoed Huis Sevenaer wilde daar verandering in brengen en zocht daarin contact met Kunstwerk! Liemers Museum, om zo een inhoudelijk breder beeld voor het publiek te kunnen schetsen. Koninklijke Woudenberg uit Ameide voert de restauratie uit. “Ik kijk er met enige weemoed op terug. Ik vind het jammer dat het alweer afgelopen is”, aldus projectleider Jefta Kooistra.
Restauratie
In 2022 vinden betrokken overheden dat Huis Sevenaer een unieke en inspirerende plek is, die het verdient om te worden behouden. Na de restauratie wordt het Hooge Huis een ecologisch ontmoetings- en kenniscentrum en krijgt het een combinatie van functies. De kelders worden geschikt gemaakt voor ontmoeting en ontvangsten. De bel-etage – de eerste verdieping of hoofdetage bij voorname huizen – krijgt een museale functie en een beheerdersappartement. De andere verdieping en de zolders worden ingericht met gastenverblijven. Het gebouw wordt met duurzaam materialen opgeknapt, zodat het jarenlang blijft functioneren.
Groot restauratieproject
Het Hooge Huis op Landgoed Huis Sevenaer is één van de 27 grote rijks monumentale restauratieprojecten, die door het Ministerie van OCW financieel wordt ondersteund. Het landgoed ontving van het Rijk ruim € 2,5 miljoen subsidie voor het restaureren van het Hooge Huis, het verduurzamen en verbeteren van de toegankelijkheid. Provincie Gelderland draagt € 1 miljoen bij aan deze restauratie. De gemeente Zevenaar denkt en werkt waar mogelijk mee bij alle geplande verbeteringen.
Veel kleine onderdelen
De restauratie die onlangs is afgerond was de tweede fase van het totale project. Fase 1 was reeds in 2023 opgeleverd om omvatte alle exterieur restauraties. Volgens Jefta Kooistra was de restauratie een optelsom van veel relatief kleine maar bijzondere onderdelen die het project zo aantrekkelijk maakte voor de vaklieden van Koninklijke Woudenberg.
Er waren enkele grotere onderdelen, zoals de oude kelder en de verbouwing van het zoldergedeelte. “De kelder hebben we vochtvrij gemaakt en fungeert straks als bijeenkomstruimte, waar ook beperkte mogelijkheden zijn voor catering en dergelijke. Deze ruimte kan ook worden gehuurd. Op zolder hebben we drie min of meer “short stay” ruimten gecreëerd die mensen kunnen huren voor bijvoorbeeld het schrijven van een boek.”
Het lijstje van alle kleine restauraties is omvangrijk. “Je hebt het over stucwerk, houtwerkreparaties, binnendeuren, kozijnen, lambriseringen, plinten, hang- en sluitwerk en het terug restaureren in de oude stijl van vloeren die open waren geweest voor het vervangen of verwijderen van leidingwerk voor de installateur. Het fijne is dat we veel wensen van de opdrachtgever hebben kunnen inwilligen. Veel installaties konden bijvoorbeeld in het zicht blijven. Ook houdt de badkamer haar oude badkuip.”
Koninklijke Woudenberg werd tijdens het werk bijgestaan door Joyce van Katwijk. Vanuit interesse voor de biologische wereld kwam ze lang geleden voor één jaar naar landgoed Huis Sevenaer. Inmiddels is ze er 43 jaar en nog altijd volop betrokken bij de historische kasteelboerderij uit de 13e eeuw die als een glanzende parel midden in Zevenaar ligt. Joyce van Katwijk was de rechterhand van de in 2012 overleden Jonkheer Van Nispen van Sevenaer.
Tegenwoordig heeft ze de dagelijkse leiding over het landgoed. Behalve de zorg voor het vee, de tuin, de heggen, de weilanden, het archief en alles wat er verder bij komt kijken, is haar grootste taak het beschermen en uitdragen van het gedachtegoed van de jonker. Joyce van Katwijk: “De jonker voelde het als zijn plicht om goed voor het leven boven en onder de grond te zorgen, om de levende ecologische systemen en kringlopen te versterken en in stand te houden. Om van het landgoed een zelfvoorzienende kasteelboerderij te maken met producten voor eigen gebruik, de winkel en het restaurant. Wat de aarde geeft, mag je nemen als je ook teruggeeft, dat is de kringloop van het leven en een van de kenmerken van de biologische landbouw.”
Jefta Kooistra vervolgt: “Ze wist alles en op die manier konden we zijn wensen ook ten uitvoer brengen. Kogelgaten uit de Tweede Wereldoorlog in de muren en van een spijl in het traphek bij de entree bleven daardoor ongemoeid en dat gold ook voor de groeven van een binnendeur, veroorzaakt door zijn hond. Al met al een boeiend project.”
Koninklijke Woudenberg streeft ernaar of, waar mogelijk regionale bouwpartners in te schakelen bij haar projecten. Zo ook in Zevenaar bij de restauratie van Landgoed Huis sevenaer.
Smederij Versteegen uit Oud-Zevenaar nam het smeedwerk voor haar rekening.
Beeld: Koninklijke Woudenberg