voor alle professionals in de bouw

Zoeken

Het Streek is een mooie werk en leeromgeving geworden

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de nieuwbouw van Christelijke Scholen Gemeenschap Het Streek Lyceum in Ede. Binnenkort zullen de ruim vijftienhonderd leerlingen een nieuw toekomstbestendig schoolgebouw betrekken. Saillante details: op zondag dient de aula als bijeenkomstruimte voor een kerk en het tweede opvallende punt is dat de sporthal nieuw apart is gesitueerd van de school, maar geheel inpandig is. De bouw is onderverdeeld in twee percelen. Perceel 1 is het bouwkundige deel dat is uitgevoerd door Kreeft Bouw uit Ede. Perceel 2 bestaat uit het installatietechnische deel dat werd gegund aan WSi techniek uit Groenlo. Het Streek telt zesduizend vierkante meter.

Op verzoek van de redactie blikt projectleider Jeroen Fukkink van het Achterhoekse bedrijf terug op de realisatie.

Omdat het werk in twee percelen is verdeeld, werkt WSi techniek rechtstreeks in opdracht van de opdrachtgever. Jeroen Fukkink: “In de aanbesteding is voor deze vorm gekozen. De bouwkundig hoofdaannemer treedt wel als coördinerend aannemer op, maar we zijn als nevenaannemer vertegenwoordigd in de bouwvergaderingen. We voeren in Ede zowel de elektrotechnische als de werktuigbouwkundige werkzaamheden uit. Ik ben als enige aanspreekpunt beschikbaar voor de adviseur en de opdrachtgever. Dat is een van onze uitgangspunten. Opdrachtgevers vinden dat prettig. Het zorgt er onder andere voor dat er een korter beslissingstraject is en je tevens wat flexibeler bent. Zelf kom ik vanuit de elektrotechnische hoek, maar ben inmiddels helemaal thuis in de W- sector.

De aanbesteding was in de vorm gegoten van een voorselectie waarbij de laagste inschrijver de opdracht gegund zou worden. Er was dus geen presentatie met een toelichting van een plan van aanpak. We kwamen als gunstigste uit de bus van de drie overgebleven partijen die na een voorselectie over waren gebleven.

Het Streek wordt volledig energieneutraal. Door middel van een groot aantal zonnepanelen plus de toepassing van warmtepompen is het gebouw uiteraard gasvrij. Wat jammer is, is dat we meer stroom opwekken dan we kwijt kunnen. Zoals de wetgeving nu is aangepast kunnen we geen stroom terug leveren aan het niet. We produceren fors meer dan de eigen behoefte. Energie die we nu dus niet kunnen benutten. Dat is een trieste constatering.”

Uitdaging
“Toen ik de tekeningen voor het eerst zag, constateerden we al snel dat de ruimte boven de
plafonds op sommige plaatsen van het schoolgebouw de bottleneck vormden. We hebben daar met de adviseur lang hoofdbrekens over gehad en vele gesprekken gevoerd. Uiteindelijk zijn er diverse
plafonds verlaagd om de noodzakelijke ruimte alsnog te creëren. Essentieel was dat het basisontwerp ongemoeid moest blijven en daarin zijn we geslaagd. Een andere uitdaging vormde de weersomstandigheden. We zijn in het najaar gestart en dat was een aantal weken later dan gepland. Oorzaak was een vertraging die in het bouwkundige deel was ontstaan vanwege de overvloedige regenval. Het betekende dat we eerst moesten afschalen om vervolgens weer op te schalen. Als middelgroot installatiebedrijf kunnen we die flexibiliteit bieden al had het natuurlijk wel de nodige voeten in de aarde. We hebben uiteraard “geen mensen op de plank”.

Gelukkig hebben we geen problemen gekend met de nutsvoorzieningen. Bij aanvang van de werkzaamheden stond er al een trafo. En omdat het gebouw energieneutraal is hebben we niet te maken met nieuwe aansluitingen.

Terugblikkend denk ik dat we een mooie leeromgeving hebben gecreëerd voor de leerlingen. Dat hebben we als bedrijf ook altijd in het achterhoofd. We doen als WSi veel in de onderwijssector en je doet het altijd voor de gebruiker.”

De volgende opdracht voor Jeroen Fukkink ligt dichter bij huis. “Het wordt voor mij echt een thuiswedstrijd. We verzorgen de installaties van een nieuw woon-zorgcomplex in Winterswijk en we starten iets later ook met een groot schoolcomplex in Harderwijk met een bruto vloeroppervlak van circa 20.000 vierkante meter.”

Foto’s: WSi techniek

Meer nieuws berichten: