voor alle professionals in de bouw

Zoeken

Belangrijke rol Aannemersbedrijf Jan Oosterhout uit Wijchen voor woningbouwproject I am Grave

Aannemersbedrijf Jan Oosterhout uit Wijchen is al drie jaar actief in het centrum van Grave waar een ingrijpende stadsontwikkeling gaande is. Er worden gefaseerd circa tachtig woningen, lofts en appartementen gebouwd met uitzicht op de Maas. Het betreft nieuwbouw maar een belangrijk deel wordt gerealiseerd in een transitie van het voormalige klooster De Wijnberg.

Joris Jan Oosterhout en zijn team waren vanaf de prille start betrokken bij het project dat procedureel niet helemaal volgens de originele geplande tijdslijn liep, maar wel degelijk een belangrijke upgrading zal geven aan de stad. “We leveren voor de bouwvak de eerste woningen op en naar verwachting is in de loop van oktober het restant van fase twee. We hebben dan dertig wooneenheden gebouwd voor ontwikkelaar Prinsenstal Vastgoed uit Milheeze. Voor ons kwam het project ruim drie jaar geleden in beeld. Ons bedrijf genereert gemiddeld vijftig procent van de omzet uit de markt en vijftig procent uit eigen ontwikkeling. Dit project kwam dus van de markt. We voeren de opdracht uit in bouwteamverband, maar zijn wel coördinerend hoofdaannemer. De technisch installateur is bijvoorbeeld aangedragen door de ontwikkelaar. Formeel zijn we echter verantwoordelijk voor de coördinatie en planning. Na de gedeeltelijke sloop zijn we gestart met de bouw. In de voorbereidende fase kwamen we enkele ondergrondse tunnels tegen die dateerden uit de Tweede Wereld-oorlog toen er behoorlijk gevochten werd om Grave. Dat vertraagde de start enigszins omdat er archeologisch onderzoek moest plaatsvinden. Het had uiteraard ook gevolgen voor de situering van de boorpalen. Omdat je deels te maken hebt met transitie en deels nieuwbouw levert dat ook extra aandachtspunten op. Die waren in dit geval niet extreem gecompliceerd, maar vergde toch een nauwgezette invulling. Eigenlijk bouwden we in de beginperiode op basis van een soort VO+ in plaats van een DO. Dat kun je de ontwikkelaar of de architect niet geheel aanrekenen want je weet nooit exact wat je tegenkomt. Het is een soort continu proces.

Een van de belangrijkste stedenbouwkundige en architectonische uitgangspunten was dat de uitstraling van het bestaande klooster en de directe omgeving gerespecteerd diende te worden. Voor ons betekende dat onder meer een aantal togen gemetseld moesten worden. Daarvoor hebben we speciale malle gemaakt en hebben we in het werk stenen op maat geslepen. Onze vakmensen
vonden het een prachtige en unieke uitdaging. Zo vaak komen we dat niet tegen. Ook hebben we te maken gehad met een aantal tussentijdse wijzigingen, onder andere als gevolg van wisselende marktomstandigheden waarin de verkoop dan weer stagneerde en vervolgens weer een boost kreeg. Ook is er een aantal wooneenheden die in eerste instantie verkocht zouden worden maar later verkocht zijn aan een belegger. Dat alles impliceerde dat we met enige regelmaat moesten afschalen en opschalen. Al met al leverde deze ontwikkelingen tot een vertraging.

We ronden onze tweede fase na de bouwvak af en de oplevering van fase twee staat gepland voor medio oktober. Het is nog onduidelijk of we in de derde fase van de partij zullen
zijn. We zijn in ieder geval trots op het uiteindelijke resultaat. Het stadsgezicht van Grave zal een positieve vibe krijgen. Daarvan ben ik overtuigd.”

Meer nieuws berichten: