voor alle professionals in de bouw

Zoek

Een thuis voor jongvolwassenen met autisme spectrum stoornis

Jaren hebben Agnes van Groeningen en andere ouders uitgekeken naar deze dag. De dag waarop Uwoon start met het bouwen van woonruimte voor jongvolwassenen met een autisme spectrum stoornis (ASS). Maandag 6 mei was het zo ver. De bouw van een bijzonder appartementengebouw aan de Handelsweg in Harderwijk is officieel gestart. Agnes van Groeningen: “Dit is echt een droom die werkelijkheid wordt.”

Er komen negen zelfstandige appartementen voor jongeren in de leeftijd vanaf 20 jaar. Elk appartement heeft één slaapkamer en een eigen badkamer en toilet. Ook is er een gemeenschappelijke ruimte van waaruit zorg kan worden verleend maar waar ook sociale contacten plaatsvinden. Het appartementengebouw is duurzaam en energiezuinig, heeft drie woonlagen en een uitstraling die past in de buurt. Alle appartementen zijn inmiddels toegewezen. De bewoners krijgen in de zomer van 2025 de felbegeerde sleutels.

Zo zelfstandig mogelijk
Agnes van Groeningen is voorzitter van stichting Nobass, een groep ouders die een fijne woonplek willen voor hun jongvolwassene kinderen met ASS. “Als ouders kijken wij uit naar het moment waarop onze kinderen zich in veiligheid en vertrouwen kunnen ontwikkelen en een zo zelfstandig mogelijk leven kunnen opbouwen. Door met elkaar in een appartementengebouw te wonen, is de sociale omgeving minder bedreigend en kan vereenzaming worden voorkomen. Een goede plek om te wonen als vaste basis is zo belangrijk!”

Op jezelf maar ook samen
Een eigen woonruimte is iets waar de jongeren al lang naar uitkijken. Door samen te wonen in een appartementengebouw krijgen zij de ruimte om op zichzelf te zijn én om samen met anderen te zijn. Agnes van Groeningen: “Ze ervaren dat ze niet de enige zijn met ASS. Omdat iedereen anders is wordt de begeleiding op iedere jongere individueel afgestemd.”

Hobbels op de weg
De bouw kwam moeizaam tot stand. Er waren hobbels op de weg. Even dreigde het helemaal te stranden door onder meer fors gestegen kosten. Maar Uwoon en Nobass wisten met hulp van de gemeente een landelijke subsidie te krijgen. Het plan werd aangepast, zonder dat dit ten koste ging van de woonkwaliteit.

Directeur-bestuurder Fleur Imming van Uwoon: “Ik heb er echt pijn in mijn buik van gehad dat het dreigde te mislukken. Ik ben zo blij dat gelukt is. Want dit is waarvoor wij als woningcorporatie bestaan: om mensen een woning te bieden die daar zelf niet de middelen voor hebben. Als wij dit niet bouwen, wie dan wel? Ik kijk uit naar volgend jaar zomer als we de bewoners hun sleutel mogen geven!”

De bouw zal worden gerealiseerd door aannemer Klompenburg Bouw uit Nunspeet. De W-installateur is United Installaties uit Hasselt. De elektrotechnische werkzaamheden worden uitgevoerd door Paulus Elektro uit Ermelo.
Het ontwerp is van de hand van bureau Bos uit Bunschoten.

Op de foto: Het graafwerk voor het leggen van de fundering is begonnen.

Meer nieuws berichten: