voor alle professionals in de bouw

Zoek

Oosterse sferen domineren in nieuw Hotel Thermen Resorts

Strategie Architecten uit Oosterbeek mag zich “huisarchitect” noemen van Thermen Resorts, waartoe ook Thermen Berendonck uit Wijchen behoort. Architect Ron van der Giessen was onder andere ook betrokken bij de bouw Hotel en Thermen Bussloo en enkele kleinere projecten elders in het land. Door alle ervaringen is er een duidelijke klik ontstaan tussen opdrachtgever en architect die de vertaling van de wensen voor zijn rekening neemt. “Waarbij het een groot voordeel is dat directeur Bouw & vastgoed Ali Aryan bouwkundig onderlegd is.”

De contouren van het hotel waren al in een vroeg stadium in beeld. Ron van der Giessen: “We hebben ook het ontwerp van Thermen Berendonck gemaakt en destijds al een ruwe schets gemaakt van een hotel. Dat ging overigens niet verder dan een vlekkenplan en een contourplaatje. Uiteindelijk was dat wel de basis van het huidige ontwerp, al is de huidige uitvoering wel iets kleiner en ook aangepast aan het voortschrijdend inzicht bij de opdrachtgever. Wel was het duidelijk dat voor alles het hotel moest aansluiten op het “Duizend-en-1-nacht” thema van het wellnesscentrum. Alles heeft een oosterse aanblik.

Wij hebben de wens onder meer vertaald in de gevel. Om de massaliteit te doorbreken, je hebt het over 103 kamers, twee restaurants en nog enkele gemeenschappelijke ruimtes, hebben we in de brede gevel de nodige variatie aangebracht. Dat wordt gerealiseerd door voor de gestucte gevel grote Indiase bogen met balkons te plaatsen. Al met al krijgt het hotel een chique uitstraling, de hoge entree geeft dat nog eens extra cachet, zowel qua exterieur als de aankleding binnen. De lat ligt hoog. In alles.” Om de oosterse sfeer goed tot haar recht te kunnen laten komen heeft Thermen Resorts haar vaste interieurarchitect ingeschakeld.

De gekozen opzet van een bouwteam met veel transparantie en inbreng, ervaart Ron van der Giessen als positief. “Persoonlijk vind ik dat een prettige omgeving. Je hebt te maken met alle disciplines binnen de bouwkolom waardoor ook je eigen visie wordt verbreed. In de voorbereidingsfase heb je relatief vaak te maken met aanpassingen op basis van voortschrijdend inzicht. Zeker met een opdrachtgever als Thermen Resorts die continu de laatste trends volgt binnen hun vakgebied. Ali Aryan weet heel goed waar er marges liggen en wanneer er definitieve besluitvorming moet plaatsvinden. Dat geldt ook in dit project. Nu we halverwege zijn heb je het nu nog over marginale aanpassingen. Vooral details die de bezoekers straks niet eens zullen merken maar we als bouwpartners natuurlijk wel mee te maken hebben, gedurende het bouwproces zie je de veranderingen per week heel goed. In het begin gaat het reuze snel vanaf het moment dat het ondergrondse werk afgerond is. De komende maanden zal dat minder snel ogen.

Maar met de voortgang die nu reeds achter de rug is zie ik steeds meer terug van mijn ontwerp. Dat is heel mooi. Hotel Berendonck is het grootste project wat ik, in uitvoerende fase, heb gedaan. Ik sta nooit versteld van een realisatie omdat ik alles al in mijn hoofd heb en dat is nu ook het geval. Maar zo’n traject te doorlopen maakt me wel trots. Ik verwacht dat we eind van het jaar toch zullen zeggen: “Dat hebben we als bureau tot maar weer mooi gefikst”.”

Druk genoeg
Strategie Architecten ervaart de huidige markt als enigszins onvoorspelbaar, maar is volgens Van der Giessen optimistisch gestemd. “We hebben het nog steeds behoorlijk druk al zijn de berichten hier en daar somber. We hebben ons als bureau nooit gefocust op een bepaald marktsegment. We zien wel wat er op ons pad komt. Dat kan, zoals in Wijchen, een hotel zijn, maar ook een woningbouw- of utiliteitsproject. We zijn de laatste jaren behoorlijk druk met transformatieprojecten zoals kantoren die omgetoverd worden tot appartementen. Momenteel zijn we bijvoorbeeld bezig met een partycentrum in Groesbeek dat getransformeerd wordt tot wooneenheden.

Maar ook gezondheidscentra, sporthallen, zwembaden of vrijstaande woningen. En nu zijn we weer bezig met twee bedrijfshallen, ik vind die afwisseling wel mooi. Wat we wel kunnen constateren is dat de overheden wat stroperig werken. Procedures die veel te lang duren of vergunningen die maar niet loskomen. Dat is wel teleurstellend. Soms zitten er maanden tussen een vraag en een antwoord, waardoor projecten te lang stil liggen en je elke keer opnieuw moet opstarten. Ook moeten we als sector nog wennen aan de gevolgen van de Omgevingswet die van kracht is geworden en die nieuwe taken voor onder andere architecten met zich mee heeft gebracht. In verband met het hele participatietraject geven we nu bijvoorbeeld veel meer presentaties. Nee, het gaat goed maar er zijn nog steeds aandachtspunten.”

Artist impression: Strategie Architecten bna

Meer nieuws berichten: