voor alle professionals in de bouw

Zoek

Prominente rol Rots Bouw bij metamorfose Dulon College Ede

Het in Ede gevestigde Dulon College, onderdeel uitmakend van de Christelijke Onderwijs Groep (COG), ondergaat een metamorfose. Het uit 1995 daterende schoolgebouw wordt omgetoverd tot een klimaatneutraal gebouw en tevens uitgebreid met een energieneutraal nieuwbouwdeel. Volgend voorjaar moet de MBO-instelling van bijna 15.000 vierkante meter oppervlakte gereed zijn om de studenten en medewerkers te kunnen verwelkomen. Een belangrijke rol is weggelegd voor bouwkundig hoofdaannemer Rots Bouw uit Aalten. Projectorganisator Maarten Rots licht het project toe.

“De opdrachtgever heeft ons in een aanbestedingstraject benaderd”, start Maarten Rots. “Op basis van het technisch ontwerp hebben we een plan van aanpak en aanbieding neergelegd dat als beste
werd beoordeeld. De opdrachtgever wilde het bestaande gebouw volledig strippen en aan de vleugels uitbreiden, zodat de school volledig aangepast zou worden aan de klimatologische en duurzaamheidseisen van deze tijd. Een uitvraag met een uitdaging die wij graag zijn aangegaan.”

Vleermuizen
De totale opdracht omvat voor ons het complete bouwkundige plaatje. ITN is als installateur een nevenaannemer. In onze opdracht vallen ook het her inrichten van het buitenterrein. Bouwkundig verwachten we aan het eind van het jaar op te leveren, zodat de school in het voorjaar kan verhuizen. Dat is drie maanden later dan oorspronkelijk gepland en is te wijten aan een vertraging bij het sloopwerk. We wisten dat er vleermuizen aanwezig waren, maar het aantal was fors groter dan verwacht. Op het moment zelf is het een tegenvaller maar hierdoor hebben we de extra tijd in de voorbereiding wel goed kunnen gebruiken voor de engineering in het BIM model, op basis van de gedetailleerde point-cloud meting van de bestaande constructie. Samen met onze bouwpartners hebben we hierdoor een heel goed beeld kunnen krijgen van de bestaande constructie en tijdens uitvoering van de ruwbouw hebben we hier vooral de vruchten van geplukt. Alle prefab onderdelen paste perfect en we hadden afwijkingen in de constructie vroegtijdig in beeld waardoor we aanpassingen konden doorvoeren. Ook hebben we al aanvulling nieuwe vleermuiskasten geïntegreerd in de gevelbekleding gemonteerd. Je kan ze bijna niet zien, maar de vleermuisjes weten ze hopelijk te vinden zodat niet alleen de leerlingen, maar ook deze beschermde dieren een nieuw onderkomen hebben voor de komende jaren.

Nadat de sloopwerkzaamheden aan het eind van 2022 bijna gereed was zijn we gestart met de constructieve aanpassingen en uitbreidingen en gelijktijdig met de sluiting van de gevels en het dak. Op dit moment worden de laatste vliesgevels rondom de glazen verbindingsbruggen opgebouwd, is de aluminium gevelafwerking aangebracht. Binnen zijn de installateurs volop bezig met alle nieuwe installaties en hebben wij de afgelopen weken de dekvloeren op de tweede en eerste verdieping
geëgaliseerd en nu zijn de schilders en plafonneurs druk bezig en staat het marmoleum al klaar. Op de begane grond is men drukdoende met de metalstud wanden. Kortom we zitten echt midden in de afbouwfase.”

Zelf bouwtekeningen gemaakt
“We hebben ook dit project weer, samen met onze bekende modelleurs van Vibes, helemaal uitgewerkt in een 3D-model en dat werpt écht zijn vruchten af. Temeer ook omdat steeds meer onderaannemers en adviseurs ook in de modellen participeren. Je hebt het gebouw als het ware al een keer helemaal gebouwd. Nu kunnen we in de bouwkeet op het touchscreen de uitvoerders en bouwplaats medewerkers vooraf bij een startgesprek mooi laten zien wat en hoe we gaan bouwen, op deze manier brengen we het digitaal bouwen nog meer de bouwplaats. Ik vind dat persoonlijk een heel gave ontwikkeling”, aldus Maarten Rots.

Goede vooruitzichten
Maarten Rots vertelt dat Rots Bouw onlangs weer nieuwe opdrachten mocht toevoegen aan de orderportefeuille. “Als je je oor te luisteren legt is het voor sommige bedrijven best wel een spannende tijd. Zeker in de woningbouw. Onze focus ligt met name in de utiliteitssfeer en vlak na de bouwvak zijn er weer nieuwe opdrachten definitief geworden. Wij kunnen qua werkvoorraad tot diep in 2024 kijken.”

Foto’s: cepezed Architecten, Rots Bouw

Meer nieuws berichten: