voor alle professionals in de bouw

Zoek

Woonstede bouwt in 2023 elke werkdag een huis

Deze maand haalt woningcorporatie Woonstede haar ambitie om elke werkdag een huis toe te voegen. Met ongeveer 260 werkdagen in een jaar is dat een behoorlijke uitdaging. Maar door de oplevering van 40 appartementen bij het project Loevestein is het gelukt. En dat terwijl het pas september is. Het is een flinke bijdrage aan de belofte van de woningcorporaties in regio Foodvalley om tot 2040 ruim 13.000 woningen toe te voegen. 

Het jaar begon met de oplevering van een groot nieuwbouwproject van 201 appartementen naast het nieuw te bouwen station Ede-Wageningen. En het oude kantoor van de Nationale Nederlanden werd omgebouwd tot 194 appartementen. Door deze cijfers loopt de teller snel op. Maar de kans om in één keer zo veel sociale huurwoningen toe te voegen komt niet vaak voor. Dus voegt Woonstede op veel plekken in de Edese wijk Kernhem een aantal huizen en appartementen toe. Bij het ene project vijf eengezinswoningen, bij het andere project twaalf appartementen. Dat lijkt niet veel, maar tel alles bij elkaar op en er zijn 41 huishoudens die in 2023 in Kernhem de sleutel krijgen van hun nieuwe sociale huurwoning. 

Nog niet klaar dit jaar 
De teller loopt richting het einde van dit jaar zelfs nog wat verder op. Onder andere de oplevering van acht huizen aan de Soembahof en zeven woningen in Kernhem staat nog op de planning voor dit jaar. En dat is maar goed ook. Want de verwachting is dat het volgend jaar moeilijker wordt voor Woonstede om haar ambitie te halen. Dit heeft te maken met de wijkvernieuwing van de Wethoudersbuurt. Volgend jaar staat de sloop van 97 woningen gepland. In 2025 en 2026 verwachten ze dit ruimschoots weer goed te maken. Als, naar verwachting, de wijkvernieuwing klaar is en er ongeveer 200 woningen teruggebouwd zijn. De extra huizen van dit jaar kunnen ze dus goed gebruiken. Er lopen ook meerdere gesprekken voor andere projecten. Maar daar kan Woonstede nog niets over zeggen. 

75-jarig bestaan 
De Edese woningcorporatie bestaat dit jaar 75 jaar en gaat weer terug naar waar het voor woningcorporaties in de vorige eeuw mee begon: bouwen aan welzijn. Dat doen zij via thema’s als Wonen & Zorg, Duurzaamheid, Kwaliteit en Betaalbaarheid. Op dat laatste thema zetten ze ook flinke stappen. Eerder dit jaar verruimden ze hun tweehurenbeleid. Hierdoor hebben alle woningzoekenden evenveel slaagkans op een woning. En Woonstede deelde in haar jubileumjaar ook energiebonnen uit aan huurders. Hiermee kunnen huurders energiebesparende producten uitkiezen. Marco de Wilde, directeur-bestuurder van Woonstede: “Honderd jaar geleden gingen mensen letterlijk dood door de kwaliteit van wonen. Dat is gelukkig nu niet meer het geval. Maar het zijn uitdagende tijden voor veel huurders. We willen ons tot het maximale inspannen om dat tij te keren. Het gaat niet om de stenen, maar om de mensen die er wonen.”

Meer nieuws berichten: