voor alle professionals in de bouw

Zoek

Nieuwe ambulancepost Tiel in gebruik genomen

Ambulancezorg Gelderland-Zuid heeft op maandag 3 juli jongstleden in Tiel haar nieuwe onderkomen in gebruik genomen. Enkele weken daarvoor had Burgland Bouw uit Dodewaard het nieuw pand opgeleverd. De nieuwe ambulancepost biedt plaats aan acht ambulances, een kantooromgeving en voor de nodige rust en ontspanning een aangename huiskamer. Een comfortabele plek met een eigen identiteit die aanvoelt als een thuis. Projectleider Dennis Mentink blikt terug op een soepel verloop ondanks de turbulente tijden waarin de bouw zich het afgelopen jaar bevond.

De opdracht vanuit de veiligheidsregio was duidelijk. Dennis Mentink: “Men wilde een functioneel gebouw met een duurzame uitstraling terug. Ook de circulaire gedachte wordt hier in de praktijk gebracht. Onder meer door circulaire tegels die volledig uit versnipperde PVC-bouwmaterialen bestaan, zoals raamkozijnen, regenpijpen en goten, maar vooral ook door de toepassing van Pretty Plastic aan de gevel en op het dak.

Een nieuwe innovatie, ook voor ons. Dat maakt deze opdracht uniek. Een kunststof lei die vastgeschroefd wordt aan een stalen achterconstructie. Het product bestaat onder andere uit bestanddelen van oude rolcontainers die hiermee een herbestemming hebben. Technisch gezien was het aandachtspunt. Het was voor de vakmensen best even wennen maar een volgende keer zal het zonder meer soepel verlopen nu we de ins en outs onder de knie hebben. Het is kunststof, dus niet volledig kleurvast. Dat zal met de tijd een dynamische gevel opleveren. Persoonlijk ben ik benieuwd hoe dit zal uitpakken maar het lijkt me een stuk minder steriel dan de standaard oplossingen die we normaliter toepassen. Voor het overige is de ambulancepost vrij traditioneel. Een mix van kanaalplaat- en in het werk gestorte vloeren, een staalconstructie, sandwichpanelen, kunststof dakbedekking, houten deklatten, kortom: toepassingen die we al jaren praktiseren. Aandachtspunt was nog wel de opvallende schuine kap en de hoge eerste verdiepingsvloer. Een leuk item: een plafond op een meter of zes hoogte.”

Inventief
Na de Russische inval in Oekraïne februari vorig jaar kende de bouw een turbulente periode. Prijzen schoten over de volle breedte omhoog en de leveringsbetrouwbaarheid stond steeds meer onder druk. Dennis Mentink: “Natuurlijk gingen deze ontwikkelingen niet langs ons heen. Het was een intensieve periode, zeker ook qua inkoop. We hebben altijd een transparant contact gehad met onze opdrachtgever en de architect. We konden goed communiceren over de problematiek. Of het kleine last minute veranderingen betrof of zaken met betrekking tot de planning, de kanalen stonden open. Al met al hebben we alles goed kunnen handelen. Zo waren er wat problemen met het leveren van het staal,
maar dat hebben we goed kunnen ondervangen door het aanleggen van het riool naar voren te halen. In dergelijke zaken moet je inventief reageren en dat is gebeurd. We hebben conform de planning kunnen opleveren. Je mag dus spreken van een soepel verloop en dat houdt in deze tijd ook in dat onze bouwpartners, waarvan zo’n tachtig procent een vaste relaties met ons heeft, een dikke pluim verdienen.”

Zo goed als vol
Volgens Dennis Mentink mag Burgland Bouw niet klagen over de werkvoorraad. “Dat heeft ook te maken dat we met name opereren in de utiliteitsmarkt, waaronder scholen, zorg en de sport- en recreatiesector, zoals sporthallen en zwembaden. De onrust die in de woningmarkt heerst gaat grotendeels aan ons voorbij. Dit jaar zitten we zo goed als vol en er zijn diverse projecten die ook volgend jaar nog doorlopen. Zelf ben ik bijvoorbeeld als projectleider betrokken bij de nieuwbouw van een GGZ locatie in Nijmegen die volgend jaar medio augustus wordt opgeleverd en zo zijn er meerdere voorbeelden. Ook zitten er enkele grotere projecten in de pijplijn.”

Interessant
Terugblikkend op het project in Tiel, zegt Dennis Mentink het leuk en interessant gevonden te hebben om eens in de keuken te kijken van een instantie zoals de Veiligheidsregio. “Een gebouw is een gebouw. En omdat vrijwel alles van tevoren is uitgedacht komt het met name op de uitvoering en planning aan. Toch kleven er specifieke aspecten aan zo’n opdracht en dat maakt het altijd weer leuk. De veiligheidsregio Gelderland- Zuid kan in ieder geval weer jaren vooruit en in het ontwerp is er zelfs al rekening gehouden met een eventuele uitbreiding op termijn. Ook is het mooi gezien dat er relatief veel aandacht is besteed aan het buitenterrein waardoor er voor de medewerkers een mooie werkomgeving is gecreëerd. Dat zie je ook lang niet overal.”

Foto: Burgland Bouw

Meer nieuws berichten: