voor alle professionals in de bouw

Zoek

Meer dan vierhonderd panelen op dak van Trivium College

Het dak van het nieuwe Trivium College in Amersfoort ligt vol met zonnepanelen. Deze zijn geleverd en gemonteerd door het Soester bedrijf DenG Solar. Mede-eigenaar Theo Mostert spreekt van een mooi schoolgebouw en een geslaagde opdracht.

DenG is sinds 2007 actief in Nederland en heeft sindsdien meer dan driehonderd projecten op succesvolle wijze gerealiseerd. Theo Mostert: “Sinds 2012 focussen we ons volledig op het leggen van (witte) daken met een grote oppervlakte met daarop zonnepanelen. Daarvoor beperkten we ons volledig op advisering op onder andere het gebied van sustainability. We leefden toen in een heel andere tijd dan nu het geval is. Nederland was een van de hekkensluiters in Europa op het gebied van duurzame energieopwekking. We stonden echt aan de onderkant van de ladder. Dat is anno 2023 gelukkig sterk veranderd. Nederland is nu een van de grootste investeerders in duurzame energie.

Alhoewel scholen niet een specifiek grote doelgroep voor ons vormen, hebben we in het recente verleden best wel veel ervaring opgedaan in deze sector. Er liggen bijvoorbeeld zonnepanelen van ons op schoolgebouwen in Utrecht, Baarn, Leiden, Hilversum en Dronten. Het Trivium College kwam bij ons in beeld via ontwikkelaar Zenzo die ons benaderde. Zenzo is gelieerd aan Lithos Bouw en Ontwikkeling uit Amersfoort en dat is een vanonze opdrachtgevers. Voor ons was dit het eerste project met Kreunen Bouw en ik kan niet anders zeggen dat dit ons prima is bevallen. Goed overleg, goede feedback en korte lijnen. We hebben in totaal 424 panelen geplaatst met een totale capaciteit van 174.00Wp. Dat is voor ons een relatief klein, maar mooi overzichtelijk project. We hadden het dak binnen een week vol. Het was een mooie, interessante opdracht. Persoonlijk vind ik het een erg mooie school. Een prachtig ontwerp, met veel licht en ruimte.”

Geen leveringsproblemen
De markt van zonnepanelen mag gerust als “booming” worden omschreven, vind ook Theo Mostert. “De vraag naar zonnepanelen is groot. Dat zien we ook terug als je naar ons werkvoorraad kijkt. We zitten voor het hele jaar behoorlijk vol en ik ben de laatste weken alweer druk met Q1 en Q2 van volgend jaar. We willen echter niet stormachtig groeien. In onze bedrijfstak zijn er al de nodige spelers “dood gegroeid” en dat willen we koste wat kost voorkomen en toch de kwaliteit op een hoog niveau houden. We willen niet verder springen dan mogelijk is. We hanteren nog steeds snelle levertijden en dat gold ook voor de periode dat er grote problemen waren qua leveringsbetrouwbaarheid. Ook wij halen onze panelen en producten vanuit China, net zoals 95% van onze collegae, maar het gaat om de keuze van de juiste partners. Ook onze leveranciers van schaarse onderdelen, zoals omvormers, hebben ons nooit in de steek gelaten. Onze opdrachtgevers waarderen dat, zo is gebleken. Wat dat betreft heb ik de woorden van mijn opa altijd goed onthouden. Hij importeerde groente en fruit, maar altijd op basis van openheid en niet met het streven van “altijd voor een dubbeltje op de eerste rij”. In periodes van schaarste betaal je dat altijd dubbel en dwars terug, was zijn mening en dat zag je dus nu in de afgelopen periode.”

Meer nieuws berichten: