voor alle professionals in de bouw

Zoeken

Realisatie sportaccommodatie Meterik in afbouwfase

Foto’s: BINX Smartility

BINX Smartility uit Groenlo is verantwoordelijk voor de realisatie van het nieuwe multifunctionele sportaccommodatie Meterik in de gemeente Horst aan de Maas. De accommodatie zal zowel binnen als buiten ruimte bieden aan sportverenigingen, onderwijs en horeca. De bouwkundige oplevering staat volgens uitvoerder Roy Klein Zessink gepland net na de bouwvak. Na de vakantie wacht dan nog het nodige inregelwerk, en laatste afrondingswerkzaamheden.

BINX Smartility heeft het project verworven via inschrijving op een tender ‘construct en build’. Roy Klein Zessink: “In die fase was ik er nog niet zelf bij betrokken, maar ik weet dat we met onze partner Van Tilburg Energie Design uit Horst samen zijn opgetrokken. Voor van Tilburg is het werk Meterik een thuiswedstrijd.

In het zuiden van Nederland hadden we elkaar al gevonden in de samenwerking waarbij we inmiddels gezamenlijk Binx Zuid vormen.

Elektrotechnisch Installatiebedrijf Energa uit Venlo is verantwoordelijk voor de elektrotechnische engineering en realisatie van dat component in de sporthal.

De accommodatie mag met recht multifunctioneel genoemd worden. Naast de sportzaal zijn er ook kleedruimtes voor de buitensporten, een sportkantine en een terras met uitzicht op de speelvelden.
De uitvoering van de bouw verloopt soepel. In het voortraject hebben we te maken met een uitloop van de engineerings-werkzaamheden waardoor de startdatum is gewijzigd.
In november 2022 is de fundering geplaatst waarna in week vijf de bouw startte. Voor het overige hebben we, afgezien van de weersomstandigheden, geen grote tegenslagen.

Om de uitloop in engineering voor een deel te kunnen compenseren in bouwtijd is een zorgvuldige en gedetailleerde voorbereiding noodzakelijk. Het tijdig meenemen van uitvoeringspartijen en inkoop van materialen is in de huidige tijd van essentieel belang. De strakke planning en een dito samenwerking maken het planningsplaatje compleet. Technisch gezien is het waterdicht maken van de Sheddaken de grootste uitdaging.

De nieuwe accommodatie wordt gasloos gebouwd waarbij de warmtevoorziening wordt gewaarborgd door het gebruik van warmtepompen. Het dak ligt straks vol met zonnepanelen die de benodigde capaciteit gaan leveren. Waar mogelijk is circulair gedacht en gehandeld. Zo wordt in Meterik gerecycled kalkzandsteen gebruikt als grondstof in de vloercoating.

De gebruikers van Meterik zijn zeer divers. De voetballers van SV Meterik zijn al gebruiker van de buitensportaccommodatie maar kunnen hun tijdelijke noodonderkomen dadelijk verruilen voor een plek in de nieuwbouw. De zaalsporters van diverse sportverenigingen zullen de sporthal in de avonduren vullen en overdag vullen de onderwijsinstellingen de hal, die uiteraard voldoet aan alle NOC*NSF normen.”

Roy Klein Zessink roemt de samenwerking binnen het bouwteam en de andere bouwpartners en leveranciers. “De sfeer was vanaf de start goed en gezien de behoorlijke tijdsdruk in de realisatie is het mooi te constateren dat hij ook altijd goed gebleven is. In de piekperiode lopen hier ruim dertig mensen rond van verschillende bedrijven die allemaal hun eigen werkzaamheden uitvoeren.
Dat vergt wel eens enige flexibiliteit en die was er. Ik ben straks niet alleen trots op het eindresultaat maar ook op het gehele bouwproces.”

Meer nieuws berichten: