voor alle professionals in de bouw

Zoek

Bieze Food Group uiterst tevreden over realisatie nieuwbouw

Vlak voor de zomervakantieperiode aanbreekt zal Bieze food Group uit Nijkerk de derde fase van het masterplan nieuwbouw in gebruik nemen. Aan de Riddererf in Nijkerk zal dan het nieuwe warehouse met ruime koel- en vriesfaciliteiten van ruim 6500 vierkante meter en een kantoor van achthonderd vierkante meter operationeel zijn. Facilitair manager Jos van Zijl is zeer content over de samenwerking met bouwteamleden en plaatsgenoten Van Bokhorst Architecten + Ingenieurs en DIJKHAM Bouw.

Tien jaar geleden kwam de Bieze Food Group tot de conclusie dat men te klein behuisd was op de Galvanistraat. Er moest iets gebeuren. Facilitair Manager Jos van Zijl pakte de handschoen op. “De situatie was dat we teveel goederen hadden voor een te klein distributiecentrum. Er stonden soms dagelijks meerdere vrachtwagens te wachten om gelost te worden, maar in piekperiodes ook weleens zes.
Dat was onhoudbaar. Ik heb toen een viertal scenario’s geschreven, waaronder een compleet nieuw warehouse dat op de groei gericht zou worden. In eerste instantie wilden we twee hectare aankopen, maar dat werden er vier. In een iets later stadium bleek dat te ruim bemeten. In 2015 hebben we contact gezocht met Muller Fresh Food Logistics (MFFL) uit Holten. Die bleek een crossdockruimte te zoeken in het midden van het land. De twee directies zijn toen tot een akkoord gekomen en die samenwerking werd nog eens geïntensiveerd toen ons eigen wagenpark plus chauffeurs overgingen naar Müller, dat zich al had toegelegd op crossdocking, oftewel dat producten bij het lossen direct weer verzonden worden zonder dat deze tijdelijk in een magazijn gestald worden. Dat paste uitstekend in onze visie. Ik weet nog toen ik in 2000 startte bij BFG dat er wekelijks maar drie transporten waren naar de distributiecentra van Albert Heijn. Nu zijn er dat minimaal twee per dag naar elk Dc’s, en naar het weekend en bij grote acties en feestdagen toe zelfs nog meer. Anno 2023 beleveren we overigens alle grote supers, uitgezonderd Lidl en Aldi. Daarnaast leveren we ook aan (horeca)groothandels zoals Hanos, Makro en Sligro. Zelf
produceert dochteronderneming EPOS aan de Galvanistraat nog kruiden, specerijen, marinades en sausen. Sinds 1985 maken we deel uit van de Wernsing Feinkost Groep dat in Noord en West Europa 35 fabrieken
omvat en circa vierduizend medewerkers telt. In Nijkerk werken we met ongeveer driehonderd mensen.”

Ontwikkelingen
Het was dus duidelijk dat BFG behoefte had aan vierkante meters. Jos van Zijl: “We gaan een belangrijke stap maken. We gaan het optimale halen uit de nieuwe behuizing. Hierin gaan we ook diepvries producten opslaan, waar met name aan fijnmazige orderpicking in het diepvries segment behoefte aan is. Dat past ook in ons streven naar het aanbieden van steeds slimmere oplossingen. Een van onze onderscheidende eigenschappen is dat we een verfijnd data-analysesysteem met behulp van Artificial Intelligence hanteren voor onze opdrachtgevers. Hiermee kunnen we de benodigde voorraad zeer goed voorspellen en de leverperformance optimaliseren. Doordat wij een landelijke logistieke dekking hebben is het eenvoudig via ons kleinere hoeveelheden elke dag bij de retailer te leveren. De medewerkers van Bieze Food Solutions zullen intrek nemen in het nieuwe moderne kantoor. In de keuken kunnen er in een ongedwongen sfeer demonstraties en presentaties voor klanten, leveranciers en voor onze eigen medewerkers worden gegeven.

Duurzaam
Om zo actueel mogelijk te zijn en om aan de nieuwste BREEAM versie te voldoen hebben we ook tijdens de bouw nog wat tussentijdse aanpassingen gepleegd op basis van voortschrijdend inzicht. Daarbij prijzen we ons gelukkig met de bouwteamleden. Zij hebben zich verdiept in onze bedrijfsprocessen en begrijpen dat we soms bepaalde wijzigingen alsnog willen doorvoeren. Zo moesten we op een laat moment nog flink wat aanpassingen doorvoeren. Die getoonde flexibiliteit wordt door ons enorm gewaardeerd. Ook in de voorbereiding zijn we qua inkoop hier en daar gezamenlijk opgetrokken. De laaddocks, daken, koelwanden, koeldeuren en tussenvloeren zijn daar sprekende voorbeelden van. Nadat we de eerste plannen in november 2021 hadden gepresenteerd, moest er toch nog gefinetuned worden. Het definitieve plan werd in mei vorig jaar mei vastgesteld. De bouw startte vrijwel direct daarna. We zijn echt uiterst tevreden!”

Foto: Smartfocus

Meer nieuws berichten: