voor alle professionals in de bouw

Zoek

Koken zonder gas, dat is prima te doen

Bewoners Harderwijker Bunschotenmeen genieten van hun opgeknapte en gasloze woning

Niet meer op gas koken, maar op inductie: dat is prima te doen. Het is gewoon even wennen. Dat is de ervaring van de bewoners van 61 eengezinswoningen aan de Bunschotenmeen in Harderwijk. Hun woning werd de afgelopen maanden flink onder handen genomen. En de woningen werden bij de opknapbeurt losgekoppeld van het gasnetwerk.

Nu de verbeterslag van de woningen klaar is, was het dinsdag 18 april tijd voor een klein feestje. Met een kookdemonstratie en allerlei lekkere hapjes. Het bedrijf Kookers verzorgde de demonstratie, uiteraard op inductiekookplaten. Welke stand is goed voor wat? Hoe maak je stoofvlees? En hij doet het niet zolang er geen pan op staat. En, ook handig om te weten: er zit een kinderslot op. Dus je moet drie seconden drukken om de kookplaat aan te zetten. Alle bewoners kregen van UWOON een nieuwe pannenset die geschikt is voor inductie.

Van het gas af
Het ‘van het gas afhalen’ was de meest in het oog springende onderdeel van de verbetering van de woningen. En dan met name vanwege het voordeel dat onze huurder hiervan heeft.  Fleur Imming, bestuurder van UWOON: “Alle woningen in Nederland moeten op termijn van het gas af en energieneutraal worden. Dat is een enorme klus, die niet alleen goed is voor het milieu, maar vooral voor de portemonnee van de bewoner in deze tijden met hoge energieprijzen. Want de huur  gaat hierdoor geen cent omhoog.”
De cv-ketel heeft plaatsgemaakt voor een warmtepomp. Die zorgt voor verwarming en warm water. Ook zijn de woningen volledig geïsoleerd, kregen een nieuw dak en isolatieglas in de ramen. De woningen hebben nu slimme ventilatie. Het systeem meet zelf of de lucht moet worden ververst en springt automatisch aan als dat nodig is. Ook kreeg elke woning zonnepanelen. Daarvoor betalen de bewoners een kleine bijdrage in de servicekosten.

Fris uiterlijk
De woningen kregen ook een fris nieuw uiterlijk, met een schilderbeurt en nieuwe gevelbekleding. Voegen en metselwerk werd opgeknapt. De balkons, galerijen en trappenhuizen werden schoongemaakt en kregen een anti-sliplaag. In de buitenverlichting bij alle voordeuren en de algemene toegangsdeuren zijn ledlampen geplaatst. Tot slot hebben we het binnenterrein vernieuwd met veel groen.

Tevreden bewoners
Het werk werd vanaf september 2022 uitgevoerd voor UWOON door Mateboer Bouw. Dat is een van de vaste aannemers waarmee wij werken. Dat leidt tot op elkaar ingespeelde teams en meer tevredenheid bij bewoners. Dit komt onder meer doordat de aannemer iemand vrijmaakt als vraagbaak en aanspreekpunt voor de bewoners: de bewonersbegeleider. Zij was bijna elke dag aanwezig.

Het was soms pittig
Bewonersbegeleider Stephanie Hillenaar: “Het was soms pittig voor de bewoners. Er gebeurde een hoop tegelijk in de woningen. Maar we hebben gelukkig veel positieve reacties ontvangen over het eindresultaat. Bewoners zijn met name heel tevreden over de warmte die de warmtepomp geeft. Door het stabiele klimaat in de woning, voelt de warmte prettiger dan de oude cv-installatie.”

Maar het was de moeite waard
Bewoner Bob Worsteling sluit zich daar van harte bij aan. “Heerlijk, ik heb geen koude benen meer. Het tochtte in huis en het was moeilijk goed warm te krijgen. Nu is het heel behaaglijk met de warmtepomp. En ook de tocht is weg. De renovatie duurde lang, zeker in de winterperiode. Het was doorbijten, maar het was de moeite waard. Dit is een hele vooruitgang.”
 
 
 

Meer nieuws berichten: