voor alle professionals in de bouw

Green Real Estate draagt SS-Turnhal over aan BOEi

Green Real Estate draagt de voormalige SS-sporthal in Ellecom (1943) over aan BOEi, een non-profitorganisatie gericht op restauratie en herbestemming van erfgoed. De sporthal, gebouwd in de Gooise Landschapstijl, was destijds de enige SS-opleidingslocatie in Nederland en is één van de weinige overblijfselen van nationaalsocialistische architectuur in Nederland. BOEi gaat werken aan een passende herbestemming.

Green Real Estate, tevens eigenaar van het naastgelegen Fletcher Hotel, nam de sporthal zeven jaar geleden over. Het gebouw was zwaar verwaarloosd en het idee was om de cultuurhistorische waarde te cultiveren en door herbestemmen een nieuwe functie te geven aan het object. Green restaureerde de rieten kap, saneerde de grond en legde nieuwe bestrating aan.

Richard Dallinga, CEO Green Real Estate: “Het belangrijkste voor ons was dat het object zou worden gerestaureerd en behouden. Recent zijn we toegetreden als nieuwe aandeelhouder van BOEi, en zij weten als geen ander hoe ze een dergelijk complex object kunnen herbestemmen. De stap om het over te dragen was dan ook snel gemaakt.  Zo blijft Green toch nog indirect eigenaar en kan het object in volle aandacht van BOEi een nieuw leven tegemoet zien.”

Sylvia Pijnenborg, directeur BOEi: “BOEi is al sinds 2005 af en aan betrokken bij het gebouw. De Turnhal is net als veel andere monumentale gebouwen lastig te herbestemmen. Dat ligt aan het type gebouw, de gevoeligheid rond bepaalde gebouwen – zeker dit gebouw – maar ook aan de niet zelden conflicterende kaders die gesteld worden vanuit andere beleidsterreinen. Juist dit soort complexe opgaven passen ons als een handschoen. De toetreding van Green als aandeelhouder van BOEi werpt dus op twee manier haar vruchten af.”

 

BOEi wil eerst een uitgebreid bouwhistorisch onderzoek verrichten, waarbij de kernkwaliteiten van het gebouw vast te stellen. De beladen geschiedenis van het gebouw staat daarbij centraal. Zo zijn Joodse dwangarbeiders ingezet voor de aanleg van het sportterrein, het dempen en droogleggen en het grondwerk van het terrein voor de bouw van de sporthal. Uitgangspunt voor de herstemming is de hal ook als ruimte, het is een enorme open ruimte, beleefbaar te houden.

Meer nieuws:

Mobilane introduceert MobiGreenFence 

Nieuw: groene bouwplaats Groenspecialist Mobilane uit Bemmel introduceert de MobiGreenFence, een groen alternatief voor kale, traditionele hekken rondom bouwterreinen en op evenementen. MobiGreenFence bestaat uit

Lees verder »