voor alle professionals in de bouw

Spraakmakende vernieuwingen in opleidingen Bouwmensen

Het bouwonderwijs verandert in hoog tempo. Potlood en papier zijn ingewisseld voor tablets en laptops en zelfs de VR (Virtual Reality) bril deed zijn intrede. Bouwmensen Almelo nam, en neemt,  het voortouw en krijgt inmiddels navolging.
 
Bouwmensen Almelo is het opleidingsbedrijf van zo’n zeventig bouwbedrijven in noordoost Twente en geniet een uitstekende reputatie. Niet alleen leidde het veel kampioenen op, het onderscheidt zich ook door spraakmakende vernieuwingen in het opleiden van vakmensen.
 
Meest in het oog springend is wel dat Bouwmensen Almelo als eerste de populaire ‘game’ bril Oculus Quest inzette voor serieus bouwonderwijs. Sterker nog: Bouwmensen Almelo ontwikkelde zelf, samen met Connec2 en de Universiteit van Utrecht, lesprogramma’s voor de VR bril. Dat deed het opleidingsbedrijf omdat het steeds meer leerlingen in dienst heeft/krijgt die geen vmbo-opleiding met een bouwprofiel hebben gevolgd. ‘Dat gebrek aan basiskennis is onveilig op de bouwplaats en het vergt veel extra aandacht’, constateerde Bouwmensen Almelo.

Om deze vakvreemde leerlingen snel en goed wegwijs te maken op de bouwplaats, maakte Bouwmensen Almelo vijf belangrijke VR lessen: stellen, dakwerk, uitzetten, bekisting en plafonds plaatsen. Met de bril op de neus staan leerlingen op een virtuele bouwplaats waarin het ene na het andere onderdeel oplicht, zodat ze zien wat ze moeten doen en in welke volgorde. De ervaringen zijn buitengewoon positief: leerlingen vinden het heel erg leuk, pikken de kennis snel op en zijn sneller klaar voor het veilig werken op de ‘echte’ bouwplaats. Ook het tekening lezen in deze opdrachten is essentieel en wordt direct geoefend.
 
Bouwmensen Almelo houdt alle kennis niet voor zichzelf, maar heeft prachtige lesboxen ontwikkeld met daarin de VR bril, reinigingsapparatuur en complete lespakketten. Vijftien bouwopleidingen in Nederland hebben de boxen intussen afgenomen of besteld en gaan ook leerlingen opleiden op de virtuele bouwplaats. Ook internationaal is serieuze interesse getoond voor het opleiden met de VR bril.

Meer nieuws:

Mobilane introduceert MobiGreenFence 

Nieuw: groene bouwplaats Groenspecialist Mobilane uit Bemmel introduceert de MobiGreenFence, een groen alternatief voor kale, traditionele hekken rondom bouwterreinen en op evenementen. MobiGreenFence bestaat uit

Lees verder »