Crisis heeft positief effect op duurzaamheid

Bewuster inkopen, vaker huren en toename hergebruik opslag- en transportmiddelen

De crisis heeft een positieve invloed op duurzaamheid bij de aanschaf van opslag- en transportmiddelen. Dat blijkt uit onderzoek* van Kruizinga.nl uit Wapenveld onder bedrijven met veel opslag- en goederenbewegingen. “Er wordt niet meer vanzelfsprekend besteld”, zegt Boris Vildósola Bustos, Managing Director van Kruizinga.nl, “Het lijkt erop dat men niet alleen kostenbewuster maar ook duurzamer is gaan inkopen én dat men materieel langer en anders inzet. Dat is goed nieuws.” 

Ruim zeventig procent van de ondervraagden geeft aan dat eerst naar de kwaliteit gekeken wordt bij de aanschaf van opslag- en transportmiddelen. Dit wordt direct gevolgd door de noodzaak om iets aan te schaffen. Prijs en levertijd staan gedeeld op een tweede plaats met bijna vijftig procent. Daarnaast blijkt dat men bewuster met de middelen omgaat. Pallets worden bijvoorbeeld door een kwart vaker hergebruikt en rolcontainers worden ook als opslagmiddel ingezet.  

Meer huren en gebruikte middelen inkopen
“Huren van middelen kan een tijdelijke behoefte direct invullen”, zegt Vildósola Bustos, “je gebruikt ze zolang ze nodig zijn, waarna ze weer bij een ander bedrijf een nuttige rol gaan vervullen. Dat scheelt geld en er blijven geen onnodige middelen in de weg staan. Uit het onderzoek blijkt dan ook dat huur toeneemt. Evenals het kopen van gebruikte middelen. Die zijn net zo goed als nieuwe, doen precies waar ze voor gemaakt zijn, maar zijn een stuk goedkoper. Bovendien verleng je de levensduur van het product. En dat is uit het oogpunt van duurzaamheid heel belangrijk.” 

Top vijf meest aangeschafte producten in coronatijd
En als het dan toch noodzakelijk is om opslag- en transportmiddelen aan te schaffen, dan blijken vooral de volgende middelen populair te zijn

1.      Stellingen
2.      Kasten
3.      Pallets
4.      Magazijnbakken
5.      Containers 

Volgens Vildósola Bustos heeft dat alles te maken met het feit dat tijdens de coronacrisis veel magazijnen opnieuw zijn ingericht. Werkwijzen en routing zijn aangepast en bijna een kwart van de ondervraagden geeft aan dat de opslagcapaciteit van het magazijn is vergroot.  

*Onderzoek in opdracht van Kruizinga.nl onder 380 werkende Nederlanders die (mede) beslissend/eindverantwoordelijk zijn voor inkoop, facilitaire zaken, ontwikkeling en/of veiligheid binnen een bedrijf in de sectoren transport/logistiek, maakindustrie, e-commerce en detailhandel waar opslag van goederen, grondstoffen, onderdelen en/of producten plaatsvindt en/of waar veel goederenbewegingen plaatsvinden én waar door de corona crisis wijzigingen zijn doorgevoerd in de bedrijfsvoering.

Meer nieuws: