Energieneutraal bouwen zonder warmtepomp is mogelijk

Nieuw bouwconcept wordt inmiddels toegepast 


Om mensen met een duurzame levensstijl én bouwprofessionals te inspireren voor duurzaam bouwen, schreven Ing. Theo Smidt en Atty van de Brake tijdens de lockdown het boek Eenvoudig duurzaam bouwen. Een praktisch boek voor particulieren en ondernemers die bewust kiezen voor energieneutraal bouwen zonder warmtepomp. Om het simpel en betaalbaar te houden.  

 
Ing. Theo Smidt richtte samen met een partner in 2004 het bedrijf Esdec BV in Deventer op. In 2013 verkocht hij zijn belang en focust zich op duurzaam bouwen. Door zijn jarenlange ervaring in de installatie, bouw en zonnepanelen(montage), heeft hij al experimenterend en rekenend het Enadco-bouwconcept uitgewerkt. En wat blijkt: een energieneutrale woning met voldoende isolatie heeft geen warmtepomp nodig. Voor particuliere bouwers is dit een positief bericht. Veel architecten, aannemers en installateurs zijn er nog niet van overtuigd dat gasloze nieuwbouw zonder warmtepomp mogelijk isTheo Smidt: “Ik vertel geen sprookjes. Het is een kwestie van het energetisch goed uitrekenen en dat doen weinig bouwprofessionals.” 

Anders-dan-anders
Het Enadco-bouwconcept is anders dan de meeste bouwconcepten door de duurzame keuzes: maximaal isoleren, zoveel mogelijk zonne-energie opwekken (hele dak vol), bij voorkeur met houtskeletbouw, elektrische verwarming en warm water, dampopen bouwen, goed ventileren én weinig installaties. Door deze keuzes is het toepassen van een warmtepomp niet nodig. Met name dat laatste – zonder warmtepomp – is dan ook het grote verschil met vergelijkbare bouwconcepten.  

Bouwen met hout is beter voor klimaat
Een van de duurzame opties van dit bouwconcept is houtbouwMetropoolregio Amsterdam heeft in december 2020 vastgelegd dat het aandeel van hout in de woningbouw in 2025 20 procent moet bedragen. Theo Smidt: “Bouwen met hout gaat sneller en is milieubewust omdat hout CO₂ opslaat.” De stikstofcrisis zorgt ervoor dat de bouw stil werd gelegd, terwijl er in 2030 een miljoen woningen bijgebouwd moeten zijn. “Hout is vijf keer lichter dan beton, dus efficiënter te vervoeren. En houtbouw is beter te hergebruiken. Smidt ontwikkelde ook een concept voor een NOM-starterswoning 

Energieneutraal en duurzaam bouwen
In dit boek neemt Ing. Theo Smidt de lezer mee in de stappen die gemaakt moeten worden bij energieneutrale nieuwbouw. Hij beschrijft helder de voor- en nadelen van keuzes die vooraf gemaakt moeten worden. Het resultaat is een nul-op-de-meterwoning waar het comfortabel, warm en gezond wonen is. Oftewel: een energieneutraal droomhuis bouwen was nog nooit zo eenvoudig. Smidt heeft intussen zijn bouwconcept toepast bij diverse woningen.  

 

Prijs: € 21,95 (exclusief verzendkosten, inclusief 9% btw)

 

Meer nieuws: